Технологичните компании с много пари в брой отказват да инвестират

Дълго продължилият бичи пазар прави оценките в сектора особено високи и отблъсква инвестициите

Технологичните компании с много пари в брой отказват да инвестират

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американските технологични компании разполагат с купчини пари, с които дразнят инвеститорите и водещите анализатори на Уолстрийт, които не разбират защо тези компании не използват средствата си, пише в свой анализ CNBC.

В момента Microsoft разполага с най-голямата сума в брой - 136.6 млрд. долара, според оценка на FactSet. След софтуерната компания се нареждат Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, Alphabet и Apple, съответно със 128.2 млрд. долара, 121.2 млрд. долара и 100.6 млрд. долара.

Технологичните компании с най-много пари в брой:


Facebook, Amazon, Ford, Oracle, Cisco и Bristol-Myers допълват класацията до десетата позиция. Тези числа включват финансовия резерв на компаниите, както и краткосрочните им инвестиции като облигации.

Лидерите на пазара могат да харчат по традиционния начин за капиталови инвестиции и придобивания, както и при връщане на средства на акционерите чрез обратно изкупуване на акции и раздаване на дивиденти. Има твърдения, че последните две пера, и по-специално обратното изкупуване, са краткосрочен стимул за инвеститорите за сметка на дългосрочното здраве на компанията и икономиката в по-общ план.

Причините, поради които американските предприятия не харчат повече от обикновено, въпреки огромните си резерви, са много. Една от тях е, че те чакат подходящ момент.

„Мисля, че всички тези компании обмислят с напредването си в бизнес цикъла да предприемат придобиване и така да поддържат възможно най-висок растеж“, коментира анализаторът на Nomura Кристофър Еберле пред CNBC.

Технологичните компании обичат да разполагат с пари в брой, споделя Лий Хоровиц, вицепрезидент на Evercore, като допълва: „Те използват финансовите си резерви като начин за справяне с бъдещи икономически спадове и да се възползват от възможностите на пазарните“.

Това не означава, че тези компании изобщо не харчат. Ford, Cisco, Bristol-Myers, Oracle, Microsoft и Apple в момента изплащат дивиденти и с изключение на Amazon всички те са закупили обратно акции през тази година. Но според анализаторите това не е достатъчно.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет отчете в събота, че разполага с кеш на стойност 128 млрд. долара след третото тримесечие и изненада с програмата си за обратно изкупуване на акции за 700 млн. долара.

Американската банка Морган Стенли заяви, че средствата за обратно изкупуване на акции намаляват спрямо наличните пари в брой на компанията и че инвеститорите „могат да бъдат разочаровани от минималното обратно изкупуване на акции през това тримесечие.“ Анализаторите на UBS заявиха, че са изненадани, че „компанията не е била по-агресивна“ с дяловете, които изкупува обратно.

Berkshire Hathaway  е известен с това, че купува цели компании, но не е извършвал цялостно придобиване от 2015 г. В годишния си доклад за 2018 г. Уорън Бъфет коментира липсата на резултати в тази посока: „През последните години беше разумно за нас да следваме такава политика, защото акциите предлагат по-голяма възвращаемост на инвестициите, отколкото бихме получили, като закупим целия бизнес".

Ръстът на парите в брой на Berkshire Hathaway:

Бъфет може да не вижда добри възможности за покупки в момента, но други компании го правят. Например, по-рано този месец Alphabet обяви, че придобива компанията за гривни и часовници със софтуер Fitbit за 2.1 млрд. долара, за да разрасне бизнеса си в тази сфера.

Не е сигурно дали сделката ще се случи, защото продължават проучванията срещу Alphabet и други големи технологични компании за антиконкурентни практики и регулаторните органи вече призовават за преразглеждане на придобиването.

„Тази предложена транзакция е важен тест за волята и способността на правоприлагащите органи да намалят концентрацията на антиконкурентност. Alphabet заслужава да бъде започнато незабавно и задълбочено разследване “, заяви Дейвид Цицилин, демократ от Род Айлънд и водач на кампанията срещу монополните практики на Google.

Предвид засилената регулаторна среда, Хоровиц вярва, че докато сливанията и придобиванията (M&A) продължават, резултатите ще са в по-малък мащаб. Той казва, че ще бъде трудно да се стигне до големи сделки, тъй като има „твърде голям риск“.

Вицепрезидентът на Evercore посочва Amazon като пример, защото скорошни покупки включват охранителната компания Ring за 900 млн. долара и онлайн аптеката PillPack за 735 млн. долара. Хоровиц заяви, че транзакциите, които клонят към 1 млрд. долара, ще продължат. Той не предвижда придобивания в мащаба на компанията за здравословно хранене Whole Foods, която гигантът в технологичната сфера купи за 13.7 млрд, долара в брой през 2017 г.

Microsoft, който има най-голямата "каса" - 136.6 млрд. долара, също купува. Последните придобивания включват прохождащата рекламна агенция PromoteIQ, компания за база данни BlueTalon и Drawbridge, която се занимават с дигитална реклама. Последната голяма придобивка на компанията беше през юни 2018 г., когато тя купи GitHub за 7.5 млрд. долара. През миналото тримесечие Microsoft върна близо 8 млрд. долара на акционерите за обратно изкупуване и дивиденти, което беше увеличение с 28% спрямо предходната година.

Сегашният бичи пазар е вторият най-дълъг в историята според статистиките и продължава 3 895 дни, сочат данни на Bespoke Investment Group. Като се има предвид скокът на акциите през последните десет години, някои оценки се разглеждат като преувеличени, което означава, че сега може да не е идеалното време за покупка.

Алекс Зукин от RBC заяви, че „през последните няколко години Microsoft и Oracle са били по-малко активни в сливанията и придобиванията, тъй като оценките в сектора са особено високи“.

Ръстът на парите в брой на Apple:

Нито една компания не може да се сблъска с повече спекулации за финансовия си баланс от Apple. При разглеждане на краткосрочни и дългосрочни парични наличности, салдото на Apple нараства до 205.9 млрд. долара. Това е след като компанията изразходва 18 млрд. долара за обратно изкупуване и 2.5 млрд. долара за дивиденти само през последното тримесечие.

Компанията работи, за да изразходва парите си. През 2018 г. Apple заяви, че има за цел да стане „парично неутрална с течение на времето“, което означава, че парите в брой ще балансират непогасени задължения.

Въпреки че тези десет компании разполагат с много пари в брой, общите средства, с които разполагат паднаха миналата година, тъй като имаше преразглеждане на данъците за 2017 г.

Общото салдо в брой падна до тригодишно дъно от 1.685 трилиона долара според Moody’s Investor Services, при което бяха проведени проучвания за 928 нефинансови американски компании.

Също така е важно да се отбележи, че следенето само на баланса по сметките не винаги казва цялата история. Например, докато Oracle разполага с 35 млрд. долара в брой, също така има дълг от 48 млрд. долара, според Eberle, което означава, че компанията има нетна позиция по дълга.

Освен това, често част от паричните средства на международните компании седят извън САЩ, за да се възползват от по-ниска данъчна ставка.

Коментари: 0