Технологични компании се включват в борбата с \"Ислямска държава\"

\"Практически се опитват да влязат в главата на някого и да разберат дали в нея има мисли за насилие\", коментира директор на компания за киберсигурност

Технологични компании се включват в борбата с \
164 ~ 2 мин. четене

Технологични компании от Силициевата долина са отворени за сътрудничество с американското правителство в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава", съобщава в. "Гардиън". В петък представители на водещи компании от технологичния център на света и американското правителство са имали среща, на която да обсъдят евентуалните възможности за съвместна дейност.

На срещата е имало участници от Apple, Facebook, Twitter, Microsoft и няколко други компании, както и цяла делегация от Белия дом. На място са били и ръководителите на американската Агенция за национална сигурност и ФБР. Институциите са заявили, че са готови да разгледат всички възможности за съвместна работа с технологичните компании. Те питат и какви технологии могат да се използват, за да затруднят терористите в използването на интернет.

Силициевата долина обаче е твърдо против ограничаването на правата и свободите на интернет потребителите. Те са против осигуряването на улеснен достъп на властите до криптираната информация на потребителите. Въпреки това компаниите са готови да съдействат в директната битка с терористите, пише Дневник.

"Бях приятно изненадан от тона на разговора", коментира пред вестника Матю Принс, който е изпълнителен директор на компанията за киберсигурност CloudFlare. Ръководителят на отдела за сигурност на Intel Кристофър Юнг също споделя, че дискусията е била ползотворна.

По време на срещата оперативният директор на Facebook Шерил Сандбърг е разказала за система на социалната мрежа, която анализира поведението на хора и предупреждава, ако някой показва признаци за склонност към самоубийство. Представителите на агенциите за сигурност се интересуват дали подобна система не може да засича хора, които се радикализират.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук пък е поискал от институциите публично да заявят подкрепата си за криптирането на информацията, която компаниите съхраняват. Между Кук и сенатори от месеци се водят спорове по този въпрос.

Все още няма информация дали са постигнати реални споразумения за съдействие от страна на компаниите, или само е изразена готовност от тяхна страна за съдействие. Директорът на компанията за киберсигурност Tanium Андре Макгрегър уточнява, че и компаниите, и институциите са много внимателни в съвместната си дейност, защото законът забранява на бизнеса да споделя информация, без да има конкретна и неизбежна заплаха. "Практически се опитват да влязат в главата на някого и да разберат дали в нея има мисли за насилие", коментира Макгрегър.

В Силициевата долина има големи софтуерни и хардуерни разработчици, които променят света постоянно.

Подкрепи Economic.bg