Тереза Мей събира министрите си за изясняване на позицията по Brexit

Часове по-рано изтекоха документи, че ЕС иска да може да ограничи достъпа на страната до единния си пазар

Тереза Мей събира министрите си за изясняване на позицията по Brexit

Снимка: БТА

Автор: Цветан Петров

Тереза Мей събира министрите си на първата от две планирани ключови срещи, целящи изясняване на британската позиция по Brexit, пише BBC. Комисията в кабинета, която се занимава с излизането на Великобритания от Европейския съюз ще представи обща картина как могат да изглеждат бъдещите отношения между Брюксел и Лондон. На фокус ще бъдат Северна Ирландия и имиграцията, а в четвъртък пък ще е търговията.

Срещата на британското правителство идва, след като в публичното пространство изтекоха документи, според които ЕС иска да има възможност да ограничи достъпа на Обединеното кралство до единния си пазар в случай на спор след Brexit. Правомощията за замразяване на определени облаги на страната ще важат по време на преходния период след 29 март 2019 г., преди да влязат в сила окончателните мерки, които ще залегнат в договаряното в момента споразумение между Брюксел и Лондон. Очаква се преходният период да продължи до 31 декември 2020 г.

На фона на всичко гореописано международните компании предупреждават, че търпението им по отношение на продължаващата неяснота какви ще са икономическите отношения между ЕС и Великобритания се изчерпва. Може би именно това провокира основният преговарящ по Brexit от името на Брюксел Мишел Барние да алармира, че „няма и миг за губене” за договарянето на споразумение между държавата, оглавявана от Мей, и Блока.

Повече яснота от страна на Великобритания определено е нужна. Въпреки че страната иска да има достъп до единния пазар на ЕС, премиерът Мей само преди дни заяви, че се противопоставя на искането на Брюксел, европейските граждани, установили се в държавата ѝ след 29 март 2019 г., да получат пълни граждански права. Такива права обаче ще получат всички, които отидат в страната преди въпросната дата.

Това може да се разглежда като опит на страната да е справедлива – пристигнали в последния момент хора да нямат същите права като тези, пристигнали много по-рано. На практика обаче това е опит да се накарат европейски граждани да мигрират към Великобритания възможно най-бързо – потенциална масова миграция към страната би представлявала силен коз за нея в преговорите с Брюксел.

Коментари: 0