Тероризмът в Западна Европа е далеч от рекордните си нива

Има обаче нарастваща тенденция през последните две години, показва анализ на \"Инфограф\"

Тероризмът в Западна Европа е далеч от рекордните си нива
След серията от терористични нападения в Западна Европа през последните месеци много медии говориха за бум на тероризма на континента, а политици предлагат въвеждане на нови мерки за сигурност и ограничаване на приема на мигранти. Данните от Global Terrorism Database (GTD) за терористичната активност през последните 45 години обаче отхвърля категорично тази теза, се казва в анализ на “Инфограф“ по темата.

Гледайки данните може да се каже, че след 2000 г. терористична активност почти липсва, ако правим сравнение със 70-те и 80-те години на XX век. Тогава беше пикът на дейността на организации като ИРА, ЕТА и РАФ.Вижда се, че характерът на самите терористични актове се е променил. Докато през 70-те и 80-те години има множество нападения, които раняват и убиват малък брой хора (с някои важни изключения, като например нападението срещу полет на PanAm над Локърби през 1988 г.), то през новото хилядолетие относително малко на брой нападения вземат много жертви (бомбеното нападение в мадридското метро от 2004 г., срещу детски лагер в Утойя през 2011 г. и атаките в Париж през октомври 2015 г.), се казва в анализа.

Въпреки че терористичните нападения и техните жертви в Западна Европа не са невиждани като брой, се забелязва плашеща нарастваща тенденция. Тъй като годината все още не е завършила, 2016 г. не е включена в GTD. Данните за 2015 г. показват, че броят на нападенията е достигнал 321. През новия век повече е имало единствено през 2004 г., когато беше кървавият атентат в метрото в Мадрид.

Прави впечатление, че докато в миналото по-голямата част от терористичната дейност е била извършвана от националистически или комунистически групировки, то днес почти всички терористични актове са свързани с религиозни (най-вече ислямистки) организации.

Най-общо терористичните групировки, които извършават най-много терористични актове, могат да се разделят на три групи: ислямистки („Боко Харам“, „Ислямска държава“), националистически (ИРА, ЕТА) и марксистки (FARC, SL), като някои организации споделят характеристиките на двете последни групи.GTD класифицира и някои събития в България като терористични атаки, въпреки че единственото с разпознат извършител е нападението на Хизбула над автобус с израелци през 2012 г. Интересно е и отчитането на няколко жертви в средата на 90-те години, но вероятно става дума за включване в базата данни на междуособици между силовите групировки от периода, тъй като GTD често отчита и нападения на мафията като тероризъм. Като цяло, не може да се каже че в страната до този момент е регистрирана каквато и да било значима терористична дейност.Коментари: 0