Топ 10 на най-красивите летища по света

Тези летища се отличават с уникалния си стил и интериор

Топ 10 на най-красивите летища по света

Едва ли много пътници някога се замислят за естетическата стойност на летищата, през които минават, но пък това е може би защото не са минавали през тези летища. Вижте кои са те.

10. Летище „Менара” в Маракеш, Мароко

През Втората световна война летището е било използвано от въздушните сили на САЩ. Има три терминала и достатъчно място за четиринадесет самолета Боинг 737 и четири Боинг 747.

9. Международно летище Уелингтън, Нова Зеландия

Това е третото най-натоварено летище в Нова Зеландия. През 1929 година пистата на летището е била тревна, но от съображения за сигурност е затворено през 1947 година, заради хлъзгавата трева през зимата.

8. Международно летище Чхатрапати Шиваджи, Мумбай, Индия

Когато летището е открито, то е в близост до брега на Арабско море, което го прави много опасно по време на мусонните дъждове. Затова, скоро след откриването, летището е преместено по-далече от брега.

7. Летище Лерида, Испания

Летището е отворено на 17 януари 2010 година, като пътниците през тази година са били близо 70,000.

6. Летище Шънджън Бао’ан, Китай

Намира се на север от Хонг Конг и отваря през 1991 година. Започва да функционира с едва 5 полета на ден, но те нарастват с феноменални темпове и през 2010 година пътниците, които минават през него са над 26 милиона.

5. Летище Барахас, Мадрид

Летището е построено през 1927 година и отваря за вътрешни и международни полети през 1931.

4. Летище "Кралица Тамара"  в Местия, Грузия

Кръстено е на кралица Тамара Велика, чието управление от 1184 до 1213 година е златен век за Грузия.

3. Летище „Пулково”, Санкт Петербург, Русия

То  е едно от най-натоварените летища в Русия и едно от най-големите в източна Европа. Отворено е на 24 юни 1932 година, като същия ден каца и първият самолет.

1. Международно летище Денвър, САЩ

Дизайнът на летището символизира снежните върхове на колорадските планини, както и индианските палатки на ранните обитатели на щата.

Коментари: 0