Тръмп: САЩ не искат да обсъждат Huawei с Китай

Американският президент по-рано каза, че може да включи компанията в търговските преговори

Тръмп: САЩ не искат да обсъждат Huawei с Китай

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че Съединените щати не искат да обсъждат „черния“ списък, в който е вкарана Huawei Technologies, с Китай на фона на търговския спор между двете най-големи икономики в света. 

„Това е проблем за националната сигурност“, каза Тръмп пред репортери в Белия дом. „Huawei е голяма грижа за нашите военни, за нашите разузнавателни агенции и ние не правим бизнес с Huawei”, цитира го още Reuters. 

„Ще видим какво ще се случи по отношение на Китай, но Huawei не е играч, който искаме да обсъждаме“, казва президентът. 

По-рано Тръмп коментира, че е готов да включи Huawei в преговорите за постигане на сделка с Пекин. По време на срещата на върха в Осака той и колегата му Си Дзинпин се споразумяха САЩ да облекчи ограниченията за китайската компания, а азиатската страна да направи покупки на американски селскостопански продукти. 

Вашингтон постави Huawei в специален списък на юридически лица, с които министерството на търговията ограничава възможностите за бизнес на местните американски компании. Мотивите бяха свързани с притеснения около националната сигурност. За да продават своите, щатските производители трябва да получат специални лицензи, което се случва по бавна и тромава процедура. 

Коментари: 0