Транспортният министър увери, че няма да бъде губено европейско жп финансиране

Започва модернизацията на жп участъка Оризово - Михайлово за 218 млн. лв.

Транспортният министър увери, че няма да бъде губено европейско жп финансиране

Снимка: МТИТС

1036 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Служебният транспортен министър Георги Тодоров увери, че България няма да изгуби европейско финансиране за железопътна инфраструктура по време на старта на модернизацията на жп участъка Оризово - Михайлово. Той обяви, че ежедневно получава отчет от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за напредъка на проектите, изпълнявани с евросредства.

Парите за модернизирането на жп участъка Оризово - Михайлово са 218 млн. лв. и са осигурени от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По думите на служебния министър проектът предвижда изграждане на жп линията в голяма част по ново трасе, което ще позволи да се достигнат европейските стандарти за железопътна магистрала.

Припомняме, че миналата седмица вицепремиерът, който отговаря за управлението на европейските средства Атанас Пеканов, посочи, че усвояването на средства от две европрограми е доста бавно. Те вероятно са свързани със земеделие и екология, но като цяло към края на 2020 г. са изплатени едва 54% от предвидените 9.9 млрд. евро еврофинансиране за периода 2014 - 2020 г. по всички оперативни програми. Справка на economic.bg показва, че по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ например към края на 2020 г. са усвоени едва 51.1% от средствата за седемгодишната финансова рамка.

Коментари: 0