Вицепремиерът Пеканов откри проблеми в две европрограми

Той не посочи кои са, но вероятно става въпрос за земеделие и околна среда

Вицепремиерът Пеканов откри проблеми в две европрограми

Снимка: БТА

3197 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Проблеми с две европрограми е открил служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. В ефира на БНТ тоя обяви, че става въпрос за силно забавен темп на усвояване на парите по тях, но не пожела да уточни кои са програмите, "за да не създава притеснения". Вицепремиерът добави, че вече води разговори със съответните служебни министри и от тях е получил уверение, че обичайно в края на всеки програмен период се наваксва с усвояването.

Справка на Economic.bg от края на март показа, че степента на усвояване по две от европрограми – „Околна среда“ и „Морско дело и рибарство“ - е под 40%. Освен по тях, темпът на усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони също не е висок - 53.8%. Именно тя е и перото с най-голям бюджет, който получава страната по линия на ЕСИФ за изминалите 7 години. Общо той е в размер на 2.9 млрд. евро, като за сметка на ЕС са 2.4 млрд. евро.

Пеканов посочи още, че

се работи активно по осигуряване на прозрачност при изразходване на европейските средства“.

Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове.

Според справката на Economic.bg около 50% е и изпълнението на програмите „Транспорт и транспортна инфраструктура“, „Добро управление“ и „Иновации и конкурентоспособност“, по която хиляди фирми още чакат одобрените за тях грантове, свързани с COVID пандемията.

Именно заради слабия темп на усвояване на средства и заради призивите от земеделските производители служебният земеделски министър Христо Бозуков вчера обяви, че се търси възможност за удължаване на мярката „Инвестиции в земеделски стопанства“ от програмата за развитие на селските райони. Кандидатстването по мярката следва да изтече на 23 юли, но се обмисля удължаването му с един или два месеца.

Коментари: 0