„Тренд”: Разликата между ГЕРБ и БСП преди евроизборите е 1.2%

ДПС има сериозна преднина пред \"Обединени патриоти\"

„Тренд”: Разликата между ГЕРБ и БСП преди евроизборите е 1.2%
Три български партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент. Първите две със сигурност ще са ГЕРБ и БСП, а третата – вероятно ДПС, но може и да са някои от партиите от коалицията „Обединени патриоти”. Това е установило финансирано от в. „24 часа” проучване на агенция „Тренд”.

„Разликата между първите две партии остава минимална (1.2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. Правим уточнението, че в предварително зададените опции сме заложили общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ). При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал”, пишат от агенцията.

Според резултатите от проучването подкрепата спрямо коалиция „Демократична България” и партия „Воля” запазва относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то  на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Резултатите как българите гледат на бъдещето на България и как оценяват работата на различните институции можете да видите на следващите графики:


Коментари: 0