Три протеста в София \"откриват\" Европредседателството

Граждани, екоактивисти, банскалии и полицаи блокират центъра на София

Три протеста в София \

Снимка: Economic

1576 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС е на 11 януари, на същата датата в центъра на столицата хиляди ще излязат да изразят недоволството си по различни теми.

Посрещаме европейските делегати с три протеста в София. Продължават демонстрациите в подкрепа на Пирин. Недоволстващите се събират на 11 януари в 18:30 часа на площад „Патриарх Евтимий” под надслов „Да спасим Пирин! Save Pirin! Да спасим България!”. Това е поредната демонстрация, която екоактивисти и граждани организират. На събитието във Facebook са заявили присъствие 3.4 хил. човека, организатори са неправителствената организация „За да остане природа в България”. Исканията са две: отхвърляне на решението на Министерски съвет от 28.12.2017 за промяна плана за управление на Национален парк Пирин и оставка на екоминистъра Нено Димов. Във Facebook е отбелязано, че сборният пункт може да бъде променен и заинтересованите трябва да следят информацията.

Контрапротестиращи идват от Банско в София. Те излизат с мотива, че трябва да се защити зимният туризъм и изграждането на втората кабинка в курорта. Банскалии се събират под надслов "Да кажем ДА на развитието на зимния туризъм и спорт в България". Протестът на подкрепящите решението на правителството да даде зелена светлина за изграждане на съоръжението също е на 11 януари от 18 ч. на ъгъла на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий".

Третият протест е на Синдикална федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Полицаите се събират на 11 януари на две групи. От 16.30 до 17.00 часа протестиращите служители в МВР ще "посрещат" делегациите с винили на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе”, и на кръстовището на „Орлов мост”. Действията на протестиращите продължават в 18.15 часа в района на Народния театър.Полицаите ще продължат да недоволстват на 25 януари, когато в България ще се срещнат министрите на вътрешните работи на ЕС. Демонстрацията ще се проведе в района на Националния дворец на културата, където ще са и основните събития от Европредседателство ни. СФСМВР продължава и кампанията с билбордовете с послания към европейските делегати. Те гласят „Служителите в МВР са по-ниско платени от техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата в само €340.”

Именно в Народния театър"Иван Вазов"  ще се състои церемонията по откриването на Българското председателство на 11 януари. Тя започва в 19:30 часа. 

Подкрепи Economic.bg