Тръмп изгуби първия президентски дебат, но и Байдън не го печели (видео)

Кои бяха най-важните акценти от гневния „спаринг“ между Тръмп и Байдън

Тръмп изгуби първия президентски дебат, но и Байдън не го печели (видео)
1 Видео

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън имаха първия шанс да излязат един срещу друг в навечерието на кампанията си за предстоящите президентски избори на 3 ноември, чийто резултат вълнува целия свят.

Едва минута след старта на това, което всъщност се превърна в 90-минутна кавга, Тръмп прекъсна гневно Байдън, а впоследствие стана ясно, че това е стратегията на Тръмп – без значение дали става въпрос за пандемията, Върховния съд, икономиката или нещо друго, включително семействата на другия.

Байдън от своя страна също не успя да запази спокойствие:

Ще млъкнеш ли, човече? Вие сте най-лошият президент, който Америка някога е имала“, каза той по-късно.

Дори модераторът, Крис Уолъс от Fox News, не успя да се сдържи по време на дебата:

Мразя да повишавам тон, но защо пък да не се различавам от вас двамата?“, каза в един момент раздразненият домакин.

Първите впечатления - не само на анализатори, но и на обикновени зрители - са че Байдън може да не е спечелил двубоя, но определено Тръмп го е изгубил. Хората се обединиха около мнението, че са разочаровани и че не отива на президент на САЩ и главнокомандващ на най-мощната армия в света да се държи по този начин.

Атаките от самото начало

Първият въпрос бе за Върховния съд, за член на който Тръмп номинира консервативната съдия Ейми Кони Барет, за да заеме мястото, останало вакантно от смъртта на съдия Рут Бадер Гинсбург. „Победихме на изборите, а изборите имат последствия", заяви Тръмп.

Байдън отговори, че „американският народ има право да си каже думата“ и че „трябва да изчакаме до изборите за президент, за да изберем друг съдия“.

Тръмп прекъсна бившия вицепрезидент преди да е завършил отговора си. Двамата кандидати започнаха спаринг, първо по въпроса за Барет, но бързо преминаха и към друга територия, а журналистът на Fox News Уолъс дори започна сам да се кара с Тръмп.

„Моля, оставете вицепрезидента да говори“, увещава Уолъс в един момент Тръмп.

„Изглежда ми, че дебатирам с модератора“

При втория въпрос от страна на Уолъс за вечерта, Тръмп го нападна. Уолъс започна да пита за здравни грижи и Тръмп прекъсна Уолас, за да оспори въпроса си за това, че не е въвел изчерпателен план за замяна на Закона за достъпни грижи, прилаган от бившия президент Барак Обама. Уолъс продължи да се опитва да зададе въпроса си, молейки Тръмп да го остави да завърши.

След няколко минути кръстосан разговор, Тръмп каза: „Предполагам, че разисквам с теб, а не с него“, посочвайки Байдън.

Уолъс многократно помоли Тръмп и Байдън да поддържат ред по време на дебата - въпреки че той призна, че трябва да увещава Тръмп повече.

„Вашата кампания се съгласи двете страни да получат двуминутни отговори“, каза Уолъс на Тръмп в края на дебата.

Байдън: Тръмп не прие пандемията сериозно, докато не удари акциите

Байдън се нахвърли върху Тръмп заради боравенето на президента с коронавируса в началотона епидемията, твърдейки, че администрацията е започнала да информира обществеността за тежестта на заболяването едва когато то е ударило фондовия пазар.

Вярвате ли за момент на това, което той ви казва в светлината на всички лъжи, които ви е казал по целия въпрос, свързан с Covid-19?“ - попита Байдън. „Той все още дори не е признал, че е знаел, че това се случва - знае колко опасно ще бъде още през февруари - и дори не е казал. Много хора умряха и много повече ще умрат, освен ако той стане много по-умен или много по-бърз”.

Битката около икономиката

И двамата кандидати се редуваха да тръбят своите квалификации, които биха им помогнали да спасят американската икономика от коронакризата.

Тръмп подчерта своите съобразени с бизнеса намаления на данъците и печалбите на фондовия пазар, докато Байдън отбеляза значителното създаване на работни места, докато беше вицепрезидент в администрацията на Обама.

Тръмп каза: „Когато фондовият пазар се покачи, това означава работни места“.

По време на нашето управление имахме икономическо възстановяване, което създаде работните места, за които говорите. Предадохме му процъфтяваща икономика. Той я взриви“, бе отговорът на Байдън.

Удар по семействата

Байдън и Тръмп включиха и децата си по време на дебата, като Тръмп предприе подвеждаща атака срещу сина на Байдън Хънтър заради консултантския си бизнес, а по-късно продължи с друго неоснователно твърдение: „Защо, просто от любопитство, кметът на съпругата на Москва даде на вашия син 3.5 млн. долара?“

Байдън отрече всичките твърдения на Тръмп.

„Ето сделката. Искате ли да поговорим за семействата и етиката? Не искам да го правя. За семейството му можем да говорим цяла нощ“, отвърна Байдън, позовавайки се на възрастните деца на Тръмп, които са част от администрацията му. Тръмп обаче продължи с атаките и заяви, че синът на Байдън е бил изхвърлен от армията.

Байдън настоява за гласуване, а Тръмп предупреждава за „измами, каквито никога не сте виждали“

Към края на дебата модераторът се обърна към изборната почтеност. Уолъс попита колко уверени трябва да бъдат американците, че изборите ще бъдат честни. Байдън призова гражданите да гласуват, независимо дали лично или по пощата. Тръмп многократно е предупреждавал, без доказателства, че очакваният поток от бюлетини по пощата поради пандемията ще доведе до масивни измами на изборите през 2020 г. Само миналата седмица Тръмп отказа да се ангажира с мирен трансфер на власт, ако загуби от Байдън на изборите.

„Той се опитва да изплаши хората да мислят, че това няма да бъде законно“, каза Байдън за Тръмп. „Покажете се и гласувайте. Вие ще определите резултата от тези избори. “

В отговор Тръмп продължи да посява съмнения относно изборите.

Това няма да завърши добре. Това ще бъде измама, каквато никога не сте виждали“

Той също така се върна към изтърканите си атаки срещу администрацията на Обама за „шпиониране на моята кампания“.

„Те дойдоха след мен, опитвайки се да направят преврат“, каза Тръмп. „Хванахме ги всичките.“

Коментари: 0