Тръмп: Сега съм по-харесван от всякога

Бившият американски президент заявява, че става още по-популярен, въпреки че проучванията сочат обратното

Тръмп: Сега съм по-харесван от всякога

Снимка: БТА

1088 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е станал много по-популярен сега, когато вече не е президент. Социологическите проучвания от сряда обаче показват друго – че настоящият президент би го победил отново, ако трябва да се проведе реванш на изборите от 2020 г.

Байдън победи Тръмп с повече от 7 млн. гласа миналата година, въпреки че бившият президент продължи да прокарва непотвърдени твърдения и конспиративни теории, че изборите са му били „откраднати“ с измама, пише Newsweek.

По време на медийна изява по Fox News, Тръмп натъртва върху по-голямата си популярност сред републикански кандидати, твърдейки, че това е доказателство, че обществото го "харесва" повече от всякога.

За мен е голяма чест да кажа, че това одобрението за мен означава повече от всяко друго, което някога съм получавал", каза Тръмп. "Фалшивите новини не обичат да говорят за това, но цифрите са наистина невероятни. Ако погледнете цифрите, сега хората ме харесват повече от всякога."

Бившият американски президент се похвали, че данните от анкетите на републиканските кандидати, които той одобрява, "се увеличават с 20, 30, 40 точки понякога". Данни от анкети, споделени във вторник от кампанията на представителя Тед Бъд, кандидат за Сената през 2022 г., изглежда подкрепят това твърдение.

„Кампанията на Тед Бъд за американския Сенат публикува днес резултати от проучване, според което след като Тръмп е изказал подкрепата си за него, гласовете се увеличават“, пишат в съобщение представители на пресофиса на кандидат-сенатора.

Въпреки че Тръмп все още може би е много популярен сред републиканците и е запазил значително влияние върху партията, няма много основания да се смята, че популярността му се е увеличила сред всички американци. Последните национални проучвания на хипотетичния му реванш през 2024 г. с Байдън са по-малко благоприятни за бившия президент.

Анкета, проведена от YouGov и публикувана в края на миналия месец, показа, че Байдън има 10% преднина пред Тръмп. През април проучване на Ipsos показа, че Байдън със 17%.

Тръмп заяви в сряда, че неговият самообявен тласък на популярността е резултат от политиките на администрацията на Байдън, като обясни, че американците "наблюдават какво се случва с нашата страна и предполагам, че това ме прави много популярен".

Междувременно проучвания за одобрение, публикувани на сайта за анализ на анкети FiveThirtyEight, установяват, че 51.9% от американците в момента одобряват Байдън – процентът е много по-голям от одобрението, което Тръмп получаваше като президент.

Подкрепи Economic.bg