Цената на петрола стигна 6-годишно дъно

За цялата седмица “черното злато” поевтиня с общо 7,58%

Цената на петрола стигна 6-годишно дъно
220 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Цената на петрола достигна най-ниското си ниво от 2009 г. насам, след като забавянето на китайската икономика доведе до по-слабо търсене и глобален излишък, предава Ройтерс.

Петролът сорт „Брент” в Лондон с доставка през октомври намали цената си до 45,07 долара за барел по време на петъчната сесия, като записа най-ниските цени от март 2009 г. В края на петъчния ден той понижи цената си с 2,49%. Американският петрол WTI отчете спад под нивата от 40 долара за барел и за пръв път от над шест години цената му е 39,86 долара за барел. 

За цялата седмица черното злато” поевтиня с общо 7,58% и за осма поредна седмица отчете спад на цените, което е отражение на пренасищането на световните пазари, съобщава Investing.com.

Производството на петрол изпреварва търсенето след бума на американския добив. Броят на платформите за добив на петрол в САЩ се е увеличил с още 2 през изминалата седмица, като вече техният брой достига 674. Решението на страните от ОПЕК да не намаляват производството, също повлия на цените.

Иранският министър на петрола Бижан Намдар Зангане заяви в неделя, че провеждането на извънредно заседание на ОПЕК може да бъде "ефективно" за стабилизиране на цените на петрола.

Подкрепи Economic.bg