Турция обяви частичен локдаун по време на Рамазан

Задължителният PCR тест за влизане в страната ще важи до 31 май

Турция обяви частичен локдаун по време на Рамазан

Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви поредица от мерки за свещения месец на мюсюлманите Рамазан, заявявайки, че страната ще премине към частично блокиране през първите две седмици от него (14-27 април), за да ограничи разпространението на коронавируса.

Турските власти взеха решение ограничителните мерки при пътуване до страната да се прилагат до 31 май 2021 г. Припомняме, че всички желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, трябва да представят негативен PCR тест. Той следва да бъде направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст.

Според новите и по-строги мерки вечерен час през делничните дни ще бъде наложен между 19:00 ч (досега беше 21 ч.) и 5:00 ч. От понеделник до петък, докато работното време в публичния сектор е съкратено до 16:00 ч. Новите часови ограничения ще се прилагат от днес.

Междувременно междуградските пътувания са преустановени, освен в извънредни случаи. Гражданите на възраст над 65 години и под 18 години няма да имат право да използват обществения транспорт. Остава в сила забраната за излизане през почивните дни, която бе въведена от 2 април и засега се очаква да продължи до 17 май. В този период хората над 65-годишна възраст могат да излизат само между 10 и 14 ч., а тези под 18 - между 14 и 18 ч.

Служителки, които са бременни, и тези с деца под 10-годишна възраст и служители с хронични заболявания ще бъдат пуснати в административен отпуск. Частният сектор се насърчава да приеме същите мерки.

В образованието всички класове с изключение на 8. и 12. и детската градина ще преминат към дистанционно обучение и ще продължат с онлайн класове, започвайки от четвъртък.

Кафенета и ресторанти също са засегнати от новите мерки, тъй като храненето в тях е забранено, но доставките и консумацията навън остават разрешени. Това ограничение ще бъде в сила до Рамадан Байрам, известен също като Курбан-байрам. Хотелите ще могат да обслужват само клиенти.

Всички събития като сватби и лични тържества ще бъдат преустановени до 12 май.

Събирателните вечери за ифтар, за да отбележат нарушаването на ежедневния пост, се отменят.

Повечето провинции, включително Истанбул, Анкара, Анталия, Измир, Бурса, Газиантеп и Коня, са класифицирани в категорията с много висок риск от 13 април.

Защитните маски за лице и социалното дистанциране са задължителни на обществени места в цялата страна.

Ердоган отбеляза, че по-строгите ограничения ще бъдат неизбежни, ако не бъдат постигнати целенасочени резултати.

Коментари: 0