Турция пропиля още една възможност за стабилизиране на лирата

Централната банка остави основния лихвен процент непроменен

Турция пропиля още една възможност за стабилизиране на лирата

Снимка: Pixabay

692 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската централна банка запази основния лихвен процент непроменен за четвърти пореден месец, тъй като инфлацията и слабата лира нарушават възстановяването на икономиката от по-ранните блокади. Комитетът по паричната политика задържа лихвения процент на 19%, в съответствие с очакванията на всички 21 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Турската инфлация се ускори по-бързо от която и да е прогноза през юни поради нарастващите световни цени на суровините и облекчаването на COVID ограниченията. Централната банка заяви, че ще запази настоящата си парична позиция, докато не бъде отчетен значителен спад в растежа на цените. Също така предупреди за „възможна нестабилност“ на инфлацията през лятото, когато икономиката се отвори напълно.

Очаква се текущата сметка да отчете излишък през останалата част от годината поради силната възходяща тенденция на износа и силния напредък в програмата за ваксинация, стимулираща туристическите дейности“, се казва в изявлението на банката, придружаващо решението за лихвения процент от сряда.

Турската лира почти не реагира на решението на централната банка и към 14:50 ч. българско време бе с 0.06% нагоре, а 1 долар се търгуваше за 8.6057 лири. От началото на годината лирата е отслабнала с над 15% спрямо американската валута след уволнението на управителя на централната банка Наджъ Агбал, който на няколко пъти повиши лихвения процент в опит да стабилизира курса. Подходът му обаче не се хареса на президента Реджеп Тайип Ердоган, тъй като ограничава икономическото възстановяване.

Анализаторите от Morgan Stanley прогнозират намаляване на лихвения процент със 100 базисни пункта, т.е. до 18% през септември, „когато входящите потоци, свързани с туризма, предоставят известна подкрепа на валутния пазар“. Но ако инфлационният натиск се задържи, може да има по-малко намаление – с 50 базисни пункта или то да бъде отложено до четвъртото тримесечие.

Подкрепи Economic.bg