Туристическият бранш не очаква втора вълна от съкращения

Около 60% от служителите в сектора са на борсата вследствие на кризата

Туристическият бранш не очаква втора вълна от съкращения

Снимка: Economic.bg/Архив

1008 ~ 3 мин. четене

Въведеното извънредно положение в България на 13 март, превърнало се в последствие в „извънредна обстановка“, нанесе сериозни щети върху икономиката. За някои сектори като „Туризъм“ и „Транспорт“ загубите бяха значително по-големи, защото те буквално бяха поставени на пауза. Последваха масови съкращения и така в момента около 60% от заетите в хотелиерството и ресторантьорство се оказаха на борсата.

С разхлабването на карантинните мерки и отварянето първо на откритите части на заведенията, след това и на закритите, а сега и отварянето на хотелите и очакването на официалния старт на летния сезон, който трябва да е на 15 юни, ситуацията в сектора като че ли се успокои и браншът вече не се притеснява за своето оцеляване.

„Нашата най-голяма болка беше загубата на работна ръка. Ние използвахме всички възможности, за да запазим служителите си – говоря за платен и неплатен отпуск, но все пак се стигна и до съкращения. Около 60% от заетите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес са на борсата. Едва ли обаче ще има втора вълна от съкращения“, каза за Economic.bg Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите ѝ браншът е напълно готов да посрещне туристите в хотелите и ресторантите при пълно спазване на хигиенните изисквания. „Бизнесът винаги е готов да посрещне туристи. Туристическият бранш е такъв, който работи непрестанно. Тази криза ни свари малко неподготвени, но излизаме с общи усилия от нея. Това, което ни се случва са новите изисквания и новият протокол, който трябва да спазваме. Ние сме абсолютно сигурни, че предлагайки това на нашите клиенти и гости, те ще бъдат много доволни. В тази връзка наистина сме много подготвени да спазваме правилата, но в същото време така сме организирали дейността си, че гостите да не се чувстват като в болничен хотел“, уточни Петрова.

От днес вече е достъпна и платформата „Преоткрий България“, чрез която могат да се резервират хотели и ресторанти в България. Основното изискване е местата, които се регистрират в нея, е да спазват хигиенните препоръки на правителството за борба с разпространението на коронавируса, но и да се предлагат храни и напитки само от български производители. „Стартирането на платформата „Преоткрий България“ беше един от нужните тласъци за рестартирането на българския туризъм. Ние много харесваме кампанията и се присъединихме като национална асоциация. Смятаме, че това определено ще бъда от голяма полза за бизнеса“, уточни председателят на БХРА.

Другата стъпка, която беше предприета от държавата в подкрепа на летния сезон, е отпускането на ваучери за почивка. Идея, която по думите на Вени Петрова, е на членовете на БХРА и е била предложена преди много години. „Ваучерите също са една важна стъпка в подкрепа на туризма. Колегите от БХРА имаха тази идея от доста време и я предлагаха на правителството. Благодарни сме, че правителството ни чу, но все пак трябва да отбележим, че това е малка стъпка в подкрепа на сектор „Туризъм“. Надяваме се взаимоотношенията ни с правителството и нашето министерство (министерството на туризма) да се развиват добре и за напред“, каза още Петрова.

За едни повече, за други по-малко

Социалните мерки, които държавата предприе в подкрепа на икономиката – схемата „60/40“ за запазване на работните места и отпускането на безлихвени кредити както за бизнеса, така и за физическите лица, предизвикаха сериозни дебати в обществото. Все пак обаче една от най-спорните антикризисни мерки беше неочакваното намаление на ДДС-то за заведенията от 20 на 9%, което вече е официално факт, след като по-рано днес парламентът прие на второ четене промените. Така на практика ставките за местата за настаняване и заведенията се изравняват и така туризмът се превръща в едни от най-привилегирования сектор.

От 1 юли към тази група се присъединява и транспортният сектор. Заетите лица в него ще са единствените, за които схемата „60/40“ ще се превърне в „80/20“ -  тоест държавата ще поеме 80% от трудовите възнаграждения на служителите, а фирмите - 20%.

Подкрепи Economic.bg