Турската лира неочаквано поевтинява

Утре се очаква финансовият министър Берат Албайрак да представи първия бюджет на страната по новия модел на управление

Турската лира неочаквано поевтинява
След колебливото си движение спрямо долара и еврото през миналата седмица днес турската лира изненадващо започна да поевтинява. Към 16:20 ч. българско време тя се е обезценила с около 0.30% спрямо американската валута, и с около 0.10% спрямо европейската.Понижаването на курса на лирата е неочаквано, тъй като през последните дни излизат позитивни новини за Турция. Миналата седмица стана ясно, че страната се е върнала на международните фондови пазари и че дори получила оферти на стойност 6 млрд. долара за своите петгодишни деноминирани в долари облигации. Освен това тази седмица предстои събрание на турската Централна банка, на което има вероятност отново да бъде повишен основния лихвен процент, което се посреща с позитивизъм от инвеститорите. През септември той беше увеличен с 6.25 пр. п.

Днес турският в. Cumhuriyet написа, че автоиндустрията в югоизточната ни съседка се сблъсква със спад в продажбите на вносни автомобили от чужбина, поради което може да се наложат отстъпки от цените и понижаване на някои данъци за турските граждани. От Анкара обаче не са заявявали, че не склонни да понижават данъци

Утре предстои турският финансов министър Берат Албайрак да представи първия бюджет на страната, откакто Реджеп Ердоган я управлява по новия модел президентска република. Бюджетът ще бъде представен пред турската парламентарна Комисия по планиране и бюджет, където ще бъде обсъждан до 22 ноември. Единствено това може да се смята за причина за опасения у инвеститорите, които опасения пък да влияят негативно на лирата.
Коментари: 0