Турските отбранителни компании ще претърпят загуби заради F-35

Анкара обаче смята, че това ще направи индустрията на страната по-силна в бъдеще

Турските отбранителни компании ще претърпят загуби заради F-35

Снимка: БТА

2576 ~ 2 мин. четене
Компаниите от военно-промишления комплекс на Турция може да се сблъскат с временни загуби заради решението на САЩ да премахне Анкара от програмата за изтребителите F-35. Това заяви днес четвъртък ръководителят на дирекция „Отбранителна индустрия“ към Министерството на отбраната, цитиран от Reuters. Според него обаче индустрията ще стане по-силна в резултат на това сътресение.

Вашингтон обяви днес, че изваждат Анкара от програмата, тъй като Турция купи руските противоракетни системи С-400 въпреки неодобрението на САЩ и съюзниците в НАТО. Пентагона заяви, че самолетите F-35 са несъвместими с руската установка, тъй като може да се получи изтичане на критични технологии в посока Русия.

Турция отхвърли тези опасения и миналата седмица получи първата пратка от части са С-400. Това накара Вашингтон да анулира направената от Турция поръчка за 100 самолета от последно поколение, както и да прехвърли част от производствения процес от южната ни съседка към американски производители.

Говорейки пред репортерите в Анкара, Исмаил Демир заяви, че решението е едностранно и не е в съответствие със споразумението, подписано между страните. Той добави, че Турция ще продължи да изпълнява ангажиментите си, докато не бъде финализирано нейното изключване от програмата.

„Това е спорно решение, което няма място в подписаните споразумения. Очакваме то да бъде официализирано“, каза Демир. „Нашите компании първоначално могат да се сблъскат с временни загуби, но смятаме, че това ще доведе до засилване на отбранителната ни промишленост“, каза той.

Пентагонът заяви днес, че Турция произвежда повече от 900 части за F-35 и добави, че веригата на доставки ще премине от турски до главно американски фабрики, тъй като турските доставчици са премахнати. Очаква се Анкара да загуби директно 9 млрд. долара, които са щели да с влеят в икономиката от производството на F-35.

Преместването на веригата за доставки на самолета ще струва на САЩ между 500 и 600 млн. долара.
Демир заяви, че отсега нататък Турция няма да купува чуждестранна отбранителна техника, освен ако не е абсолютно необходима.

Придобиването на С-400 е един от няколкото проблема, които разкъсаха връзките между двете държави, които са съюзници в НАТО. Другият спор е за стратегията за развитие на Сирия на изток от река Ефрат, където Съединените щати са съюзници на кюрдските сили, които  пък Турция смята за врагове.
Подкрепи Economic.bg