Турция получи втора доставка на С-400 от Русия

Новата пратка засилва вероятността за американски санкции спрямо югоизточната ни съседка

Турция получи втора доставка на С-400 от Русия

Снимка: БТА

Турция получи втора доставка от Русия за противоракетните установки С-400, е обявило днес турското Министерство на отбраната, пише местният в. Hurriyet. От ведомството са добавили, че процесът по доставянето на компонентите ще продължи около един месец. Руски товарен самолет е кацнал във въздушна база „Муртед” край Анкара.

От турското министерство припомнят, че оставката на първата установка бе приключена между 12 и 25 юли, както и че сделката за между Анкара и Москва за покупката на С-400 е била сключена на 11 април 2017 г.

Решението на Турция да купи руските противоракетни установки обтегна отношенията на югоизточната ни съседка със САЩ. Американските представители призоваха Турция да купи американски установки Patriot, аргументирайки се, че С-400 няма да са съвместими със системите на НАТО и че излагат американските изтребители F-35 на риск от руски саботаж.

Вашингтон също така предупреди Анкара, че напредването с покупката на руските системи ще доведе до санкции за югоизточната ни съседка.
Коментари: 0