Турция предлага търговия в национална валута в рамките на Ислямската осморка

\"Ние преживяваме период на търговски войни. Най-добрият отговор ще бъде да използваме нашите национални валути в търговията\"

Турция предлага търговия в национална валута в рамките на Ислямската осморка
Турция призовава за създаване на клирингова къща в рамките на т.нар. Ислямска осморка за търговия в национални валути. Това съобщава в. "Хюриет дейли нюз", като цитира изказване на турския външен министър на конференция в Анталия на Организацията за икономическо сътрудничество Д-8 (т.нар. Ислямска осморка).

"Ние преживяваме период на търговски войни. Най-добрият отговор ще бъде да използваме нашите национални валути в търговията. Турция се готви да търгува в национална валута със страни като Китай, Русия, Иран и Украйна. Продължаваме преговорите и с други държави. Възможно е да реализираме това и в рамките на Д-8. Затова ние предлагаме създаване на клирингова къща в рамките на Д-8", каза Чавушоглу на откриването на конференцията.

Групата Д-8 бе лансирана през 1997 г. от тогавашния турски премиер Неджметтин Ербакан, който предложи създаване на икономическа група на осем мюсюлмански държави с нововъзникващи икономики. Турция, Индонезия, Бангладеш, Египет, Иран, Малайзия, Нигерия и Пакистан създадоха групата в Истанбул, припомня турският вестник.

Турският външен министър заяви, че страните трябва да работят повече за обновяването и съживяването си, като допълни: "Ние може да увеличим нашата сила и потенциал с нови членове".
Коментари: 0