Турция продължи с понижението на основната лихва

Това е шестото поредно намаление в рамките на осем месеца - с общо 13.25 пр. пункта

Турция продължи с понижението на основната лихва

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Турската централна банка понижи основния лихвен процент с 50 базисни точки (0.5 пр. пункта) - до 10.75%. Това е шестото поредно понижаване от юли 2019 г. насам, като целта на тези действия е да се възстанови икономика, след рецесията и валутната криза през лятото на 2018 г. Сегашното понижение обаче е най-малкото от шестте и беше очаквано от икономистите, анкетирани от Reuters.

„Предвид всички фактори, които движат инфлацията, централната банка реши да направи по-прецизно понижение“, пише в изявление на банката след днешната среща на Комитетът по парична политика.

Инфлацията в югоизточната ни съседка падна наполовина от 25-те процента в началото на валутната криза през 2018 г., която обезцени турската лира с близо 30%. Централната банка отговори на ситуацията с увеличение на лихвения процент до 24%, на което ниво остана до месец юли 2019 г. Оттогава банката започна серия понижения на показателя с общо 1 325 базисни точки (13.25 пр. пункта).

В началото на седмицата лирата падна до близо едногодишно дъно заради военните действия на Турция в Сирия и очакваното понижение на лихвените проценти. От началото на 2020 г. валутата се обезцени с 2%, а инфлацията през последните три месеца изненадващо се ускори, след като през есента достигна до едноцифрени стойности.

Централната банка е насрочила дванадесет срещи на Комитета по парична политика през 2020 г., две от които вече минаха. През изминалата година срещите бяха осем, а на тях бе решено понижаване на лихвените проценти от 24% на 12%. От началото на 2020 г. понижението вече е в размер на 1.25 пр. пункта.

Коментари: 0