ЕК: Турция се отдалечава от Европейския съюз

Няма турска демокрация, има само демокрация, смята еврокомисарят Йоханес Хан

ЕК: Турция се отдалечава от Европейския съюз
384 ~ 2 мин. четене

Турция под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган е обърнала гръб на присъединяването си към Европейския съюз (ЕС), поне засега, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за Reuters.

Еврокомисарят предлага икономическо сътрудничество, ако двете страни успеят да възстановят приятелските си връзки. "Всички са наясно, че в момента Турция се отдалечава от европейската перспектива", смята Хан и допълни, че фокусът на отношенията трябва да бъде нещо друго.

Наскоро външните министри на ЕС се срещнаха в Малта, където Франция и Германия поведоха усилия да обмислят нова сделка с Анкара въз основа на връзки в търговията и сигурността.

Процесът на присъединяването на Турция към ЕС не е официално замразен, но евродепутатите призоваха миналата седмица за официално прекратяване на преговорите, като някои заявиха, че Турция вече не изпълнява демократичните критерии, за да бъде считана за кандидат, да не говорим за пълноправен член на ЕС.

Миналата седмица Ердоган каза пред Reuters, че Турция няма да чака на вратата на Европа вечно и ще се отдалечи от преговорите за присъединяване, ако продължи надигащата се ислямофобия и враждебност от някои държави членки. Правителствата на страните от Евросъюза пък от своя страна твърдят, че процесът по присъединяването е "мъртъв", изтъквайки чистките на Ердоган срещу дисиденти, забележките му за "нацизма", отправени към Германия и Холандия, ограничаването на свободата на словото и референдум, даващ му нови широки пълномощия.

"Трябва да видим какво може да се направи в бъдеще, за да видим дали можем отново да започнем някакво сътрудничество", заяви еврокомисарят.

Турските реформи за влизане в ЕС доведоха до стабилност и привлякоха чуждестранни инвестиции, което превърна Турция във важна развиваща се икономика. Този икономически успех става част от популярността на Ердоган, въпреки че Хан отбеляза настоящото влошаване на състоянието на турската икономика. ЕС е най-големият чуждестранен инвеститор и най-големият търговски партньор на Турция, а тя има граница с Ирак, Сирия и Русия в Черно море.

Хан обяви, че до началото на следващата година ще представи доклад на правителствата на страните от ЕС за изясняване на статута на Турция. Според дипломати липсата на спешност показва нежеланието на страните от Евросъюза да разочароват Анкара, имайки предвид това, че те разчитат на Турция за възпиране на потока от мигранти към Европа.

Според еврокомисарят "няма турска демокрация, има само демокрация", а "турските граждани имат същите права да живеят в свобода, както правят европейците".

Подкрепи Economic.bg