Uber влезе в съда в опит да запази лиценза си в Лондон

Залогът е огромен -– един от най-големите пазари за компанията

Uber влезе в съда в опит да запази лиценза си в Лондон
Транспортната компания Uber влезе в съда в понеделник в опит да опровергае решение на местните власти в Лондон и да продължи да оперира в града. По-рано регулаторите на Острова решиха да отнемат лиценза на стартъпа, отнемайки му възможността да предлага услугата си за споделено пътуване на най-важния европейски пазар. 

Новината за рестрикцията дойде през миналия септември, когато властите в Лондон отказаха да подновят лиценза на Uber заради недостатъчно добри мерки за сигурност. Те мотивираха своето решение с недостатъци в подхода на компанията по докладването на тежки престъпления и проверяването на досиетата на работещите за нея водачи. 

Uber, подкрепяна от Goldman Sachs и BlackRock и оценявана на стойност от 70 млрд. долара, срещна множество подобни забрани и ограничения по целия свят. Стартъпът успя да наруши статуквото на местните пазари, забивайки нож директно в сърцето на традиционните таксиметрови оператори. Навлизането ѝ по места разгневи сериозно синдикатите. 

Откакто загуби лиценза си в Лондон, компанията предприе няколко промени в своя бизнес модел там. Става дума за неща като въвеждането на 24-часова телефонна поддръжка и проактивно докладване на инциденти на полицията. Промени бяха извършени и в редиците на висшето ръководство, за да се демонстрира отговорност за грешките. 

Адвокатът на Uber Томас де ла Мар обясни, че компанията е приела решението от септември, като акцентът на сегашното обжалване ще е върху направените реформи. 

Услугата за споделено пътуване ще е достъпна в Лондон поне до края на процеса по обжалване. Изходът от делото ще реши и съдбата и след това. Залогът за американската фирма е един от най-големите ѝ пазари. От 60 000 шофьори на Uber във Великобритания 45 000 са в столицата. 
Коментари: 0