МОН напомня: Учебната година се удължава за част от училищата

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок

МОН напомня: Учебната година се удължава за част от училищата

Снимка: Красимир Свраков

1056 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Учебната година се удължава за малко над 300 училища, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Вторият срок за І до ІІІ клас приключва на 23 юни 2021 г., а за ІV до VІ клас – на 30 юни 2021 г. Това гласи заповедта на бившия министър на образованието и науката Красимир Вълчев.

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два начина:

  • за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;
  • за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок, поясняват от МОН.

„Заниманията с деца, които надхвърлят предвидения преподавателски норматив, трябва да бъдат платени на учителите в рамките на делегираните бюджети на училищата, по проекти и/или чрез общинските програми за стимулиране на дейности и изяви на учениците", се посочва в съобщението.

Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. А четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юни 2021 г., за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили “Математика” и “Природни науки”.

Коментари: 0