Училищата няма да купуват сами тестовете за COVID-19

Ако заболеваемостта падне под 250 на 100 000 ще отпадне въобще нуждата от тестване и учениците се връщат в класната стая

Училищата няма да купуват сами тестовете за COVID-19

Снимка: БТА

1612 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Отпада идеята училищата сами да плащат тестовете за COVID-19 на по-големите ученици и така да могат да ги върнат в класните стаи. Това обяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който участва в рубриката „Властта говори! Открито“, организирана от Министерския съвет. Само министерството ще има ангажимента за доставка на щадящите тестове.

Също така той обясни, че децата ще могат да се върнат в училище без тестове, когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000 население.

Щом пристигнат тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас. За да се облекчи процесът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа. Поръчани са близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000. Към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция. 

Към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи“, обясни Денков.

По думите му скокът в заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказал, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив,

Подкрепи Economic.bg