1000 учители се търсят дни преди 15 септември

Само в София свободните работни места са над 600

1000 учители се търсят дни преди 15 септември

Снимка: Economic.bg/Архив

Дни преди старта на новата учебна година на 15 септември, близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна. Това обяви началникът на регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева пред "България он еър".

"В София се търсят над 600 преподаватели Това обаче в никакъв случай не бива да бъде повод за притеснение, тъй като тенденцията е съизмерима с тази от последните няколко години. Предимно се търсят определена група педагогически специалисти - начални учители, детски учители, преподаватели по чужди езици, информатика, математика", коментира Кастрева.

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110.

По думите на Кастрева в София има недостиг, тъй като столицата се разраства непрекъснато и учениците също се увеличават.

Тя отбеляза още, че в по-крайните квартали на столицата по-трудно се намират учители, тъй като проблемите там са съпоставими с тези в малките населени места, а именно - по-малко хора отговарят на изискванията за тази длъжност. Транспортните проблеми също не били за пренебрегване.

Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.
Коментари: 0