Удължават извънредното положение във Венецуела с още два месеца

Причината е, че се запазват всички извънредните обстоятелства, които влияят отрицателно на икономиката

Удължават извънредното положение във Венецуела с още два месеца

Извънредното икономическо положение във Венецуела ще бъде удължено с още 60 дни. То влезе в сила през януари и беше удължавано на два пъти.

Решението за продължаване на действието му е взето от президента на страната Никола Мадуро, тъй като според него се запазват извънредните обстоятелства в социален, икономически, политически, природен и екологичен план, които влияят отрицателно на националната икономика.

Южноамериканската страна, която иначе е богат производител на петрол благодарение на най-големите залежи в света, изпадна в тежка криза заради силното понижение на петролните котировки, осигуряващи 96% от валутата й

През последната половин година рязко се повиши дефицитът на търговски стоки и хранителни продукти. През 2015 г. страната отчете инфлация от малко над 180% - една от най-високите в света.

Във Венецуела храната се разпределя по купонна система, а в магазините липсват елементарни стоки. Това принуди хората да си разменят основни храни в социалните мрежи. Наред с това, компанията „Кока Кола“ обяви, че временно спира производството на своите газирани напитки във Венецуела заради липсата на захар, а "Луфтханза" преустанови полетите си до страната.

През последните месеци беше въведен и режим на тока и двудневна работна седмица.

Коментари: 0