Унгария откри нова военна база на южната си граница

Втората линия на оградата със Сърбия трябва да бъде изградена до края на май тази година

Унгария откри нова военна база на южната си граница

Унгария откри нова военна база на южната си граница със Сърбия, това заяви министърът на отбраната на страната Ищван Шимичк. Тя е създадена, за да ограничи потока от мигранти, съобщава AP. „Най-важното за нас е да защитим унгарските граждани, членовете на нашите семейства”, подчертава министърът.

Военната база се намира на 220 км южно от Будапеща и побира 150 военнослужещи. Те ще охраняват границата на страната от „стотиците хиляди мигранти”, което се опитват да влязат в нея.

В целите за борба с притока на имигранти от Турция по-рано унгарските власти решиха да се изгради ограда на границата със Сърбия. Премиерът Виктор Орбан съобщи, че втората линия на оградата трябва да бъде изградена до края на май тази година.

За първи път Унгария заговори за засилването на граничния контрол през 2015 г., когато в страната влязоха около 400 хил. мигранти. Миналата година Унгария обяви намерението си за бъдещо затягане на националната миграционна политика. Правителството предлага да се проведе референдум и да види дали народът е съгласен с програмата на ЕС за разпределение на мигранти въз основа на национални квоти.

Коментари: 0