10 уникални храни, които трябва да опитате в Европа
Те омайват със своя свеж вкус и неповторим аромат

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Европа е вълшебно кътче от света, съчетало в себе си красота, традиции, богата култура и множество специалитети, които са гордост за европейската кухня. Сред тях са италиански спагети, ароматен кебап, пълнени ябълки, виенски десерти и други. Запознайте се с едни от най – популярните европейски храни, които омайват със своя свеж вкус и неповторим аромат. Някои от присъстващите в списъка вкусотии са нещо очаквано, но пък други ще успеят да Ви изненадат.
Сос Болонезе, Италия
В Италия ястията са базирани на основата на пресни и качествени съставки, характеризиращи се със свежест и прекрасен вкус. Според италианските готвачи, един истински сос Болонезе трябва да се сервира с широки спагети, по - известни като талиатели. Ragu a Bolognese (в превод: рагу по болонски) е един от най – често срещаните сосове за талиатели и лазаня в страната. Оригиналната рецепта за този сос включва лук, кайма, морков, селъри (вид целина), панчета (вид италиански свински бекон), вино, домати или доматен концентрат, черен пипер и сол. Родината на това ястие е град Болоня, столица на района Емилия – Романя. Оригиналната рецепта за сос Болонезе е приета през 1982 г.
Шведски кюфтенца, Швеция
Шведските кюфтенца, популярни не само в страната си, а и в цял свят, са сред любимите ястия на малки и големи. Обикновено се сервират с варени или пържени картофи или в комбинация с боровинково сладко. Продуктите за кюфтенцата са телешка или свинска кайма, сол, черен пипер, яйце, сметана за готвене или прясно мляко и лук. Понякога се поднасят в комбинация с вкусен и ароматен сос, който съдържа масло, брашно, сметана за готвене, сол, ароматен бульон и олио. Вкусните месни топчета често се сервират с коктейлни клечици, които успяват да допринесат за още по – представителния вид на храната и така изглеждат по – апетитни.
Малакоф, Швейцария
Малакоф е швейцарско изкушение, което се среща най – често в района на Западна Швейцария. Ястието определено е доста засищащо и представлява пържени топчета, приготвени от брашно, сирене Грюер, индийско орехче, ситно нарязан чесън, черен и бял пипер, разбити яйца, малко количество бяло вино, Кирш (популярен черешов ликьор) и растително олио. Пържените топчета се поднасят най – често с чаша бяло вино и може да се хапват както за предястие, така и като основно. Името на топчетата произлиза от битката при Малакоф, когато швейцарските наемни войници започват да готвят ястието при завръщането си от обсадата на Севастопол през 19 – ти век.
Гулаш, Унгария
Най - яркият представител на унгарската кухня е гулашът, а името му произлиза от думата gulya (кравар). В миналото с името „гулаш“ унгарците наричали пастирите, които готвели ястия в казани сред дивите и обширни равнини на страната. Днес гулашът очарова хората с уникалния си вкус, дължащ се на следните съставки: говеждо месо, червени чушки, лук, морков, чесън, червено вино и червен пипер. Опитате ли веднъж купичка къкрещ и ароматен гулаш, който се среща под формата на супа и яхния, то той ще остане в ума Ви доста дълго време, с плътния си и запомнящ се вкус.
Сахер, Австрия
Изобилие от шоколад, в съчетание с нежен кайсиев пълнеж – това е шедьовърът на австрийската кухня и един от най – известните десерти по цял свят. Рецептата на тортата била изключително сложна като нейният създател, Франц Сахер, я направил за първи път, когато бил едва на 16 години. Историята разказва как министърът на външните работи поръчал този десерт на главния си готвач, но за съжаления готвачът се разболял. За радост, Франц (младият помощник – готвач) се справил със задачата и така се появила вкусната „Сахер“, която станала истински фурор сред представителите на висшето общество. Дори австрийският император заповядал десертът да присъства редовно в менюто му. В някои сладкарници тортата може да се поднесе с топка сладолед или разбита сметана.
Братвурст, Германия
В Германия има повече от 1500 различни вида вурст като повечето са широко разпространени и могат да се намерят из цялата страна. По – особено впечатление прави Ваствурст или традиционната баварска наденица, характерна с белия си цвят. Освен нея, други популярни наденици са Братвурст (пържени наденички), Виенски вурст, вурст с къри и кетчуп (характерен за района около Берлин), Братвурст по тюрингски, Нюрнберг вурст, кървава наденица, Боквурст или Франкфуртер (идва от Франкфурт), Кнаквурст, суровосушеният луканков колбас Ландйегер, Лебервурст, Гелбвурст, Вайсвурст, както и Брегенвурст. Тези популярни колбаси са част от великолепната немска кухня и се поднасят най – често в комбинация с пържени картофки, съпроводени от студена бира.
Потица, Словения
Потица е най - характерният десерт в словенската кухня, а рецептата се предава от майка на дъщеря. Има над 80 варианта за приготвянето й, включващи разнообразен пълнеж като най - традиционният вариант от всички е пълнежът от лешници, орехи, маково семе и сирене котидж. Плънката най - често е орехова, в комбинация с канела и сметана. Най - важната част от приготвянето на „Потица“ е подготовката на тестото, което е деликатен процес, отнемащ доста време и практика. Десертът се пече в класическа кръгла или правоъгълна форма като се поднася поръсен със захар. В Словения всеки празник е от голямо значение и на масата винаги присъства тази вкусотия, която събира цялото семейство край трапезата.
Туфахия, Босна и Херцеговина
Благодарение на разнообразния релеф, босненци приготвят храната с пресни и свежи сезонни продукти. Млякото и сметаната са съставките, които се добавят към почти всяко ястие. Един от любимите представители на босненската кухня е ароматният десерт „Туфахия“. Сладкото изкушение представлява пълнена ябълка, която се вари в тенджера със специален сироп. Първоначално ябълките се измиват и подсушават, след това внимателно се обелват като следва да се поставят в къкреща вода с лимонов сок и захар. Когато плодът се свари, той е готов да бъде запълнен със смес, която съдържа орехи, канела, мед, сметана, мляко и стафиди.
Искендер кебап, Турция
Турската кухня е богата на вкусове и аромати от Европа и Азия, а кебапите са изключително популярни. Един от най – вкусните сред тях е уникалният Искендер кебап, който непременно трябва да опитате. Приготвя се от агнешко (или телешко) месо, което се поднася тънко нарязано с топъл доматен сос, масло и кисело мляко. Поднася се върху традиционен хляб и прилича на познатия ни традиционен дюнер кебап. В съставките му влизат също черен пипер, червен пипер, чесън, зехтин, сол като е възможно да се добавят и люти чушки. Ястието може да се консумира на различни места в Турция, но основният район, който се слави с Искендер кебапа, е Бурса. Ястието става любимо на всеки турист, дръзнал да го опита.
Тарама хайвер, Гърция
Ето и един летен полъх от слънчева Гърция – любимият Тарама хайвер, който представлява вид салата. Тази вкусотия е сред най – обичаните традиционни гръцки деликатеси, приготвя се бързо, лесно и е истинско кулинарно удоволствие. Освен вкусен и популярен, хайверът е и изключително полезен. Най - често се консумира като разядка или студено предястие. Нужни са само пет продукта, които да сътворят този невероятен гръцки специалитет. Тарама салатата се приготвя от Тарама хайвер, лимон, лук, зехтин, в комбинация с добре изсушената вътрешна част на хляба. Съставките се разбиват, докато сместа побелее и се сгъсти като масло. Салатата се поднася в порции с маслини или кисели краставички.