Унищожаването на храни е по-евтино от даряването
650 хил. т храна се бракуват всяка година заради изтекла годност, съобщи Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите

© ECONOMIC.BG / БГНЕС
Близо 650 хил. тона годишно се бракуват поради изтекъл срок на годност, заяви Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите и собственик на „Тандем“ в интервю пред БНР.
Браншовите организации от хранителната индустрия и Българската стопанска камара настояват за данъчни облекчения при даряване на хранителни стоки. Според изчисления на Българската хранителна банка, количеството храна, което ежегодно се унищожава в България, би могло да изхрани българите, живеещи под прага на бедност за период от година и половина.
Вътев посочи, че храните, които се бракуват поради изтекъл срок на годност, трябва да бъдат унищожени, а за това унищожение се правят допълнителни разходи. ”За тези храни не се дължи ДДС. Ако един оператор не храни обаче, бил той производител или търговец, това много повече касае търговците пряко и косвено производителите, дари такава храна, той дължи ДДС към държавния бюджет. Поради това, че ДДС е 20%, а разходите за унищожаване на тази храна са далеч под 20%, затова и в двата случая операторът с храни не реализира приход, обясни Вътев.
Според собственика на „Тандем“, търговците имат по-голяма изгода да унищожат храната, отколкото да я дарят, защото тогава не получават нищо в замяна. Търговецът печели около 40 ст./кг, но ако дари храната, той дължи ДДС към бюджета. Данъкът е по-висок от разхода за екарисаж.
Според Вътев има основание в опасенията на финансовия министър, че може да има злоупотреби. Затова засега се обсъжда праг от 0,5% дарена храна от годишния оборот. Предложението е вече на 15 години, но ако стане факт, цялата система ще бъде облекчена и то без да има губещи, заяви Кирил Вътев.
В допълнение, той каза, че както и в момента, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще следи дарените храни да са в срок на годност.