В България вече има запитвания за частни 5G мрежи

Мрежите от ново поколение ще са полезни преди всичко за бизнеса

В България вече има запитвания за частни 5G мрежи

Снимка: Unsplash

Светът вече пристъпва към надграждането на телекомуникационните мрежи до следващото пето поколение. Очакванията са те да влязат в употреба първо на бизнеса, стимулирайки дигиталната икономика, а за крайния потребител евентуално да изиграят по-съществена роля по-нататък във времето. Една от потенциалните възможности пред индустрията е свързана с изграждането на частни 5G мрежи. 
„Вече имаме запитвания от бизнеси в България, които проучват възможностите за изграждане на частни 5G мрежи, които предлагат характеристики специално за нуждите на конкретния бизнес“, това коментират от А1 пред Economic.bg. Подобни проекти са още във фаза на идейно обсъждане, поясняват още от там.
Информацията кореспондира с прогнозата на Deloitte, че над 100 компании по света ще започнат да тестват частни 5G мрежи до края на 2020 година. Трябва да се отбележи, че анализът е правен преди избухването на пандемията от коронавирус, така че не се знае как здравната и последвалата икономическа криза ще повлияят на бъдещите инвестиции, но така или иначе това е една от тенденциите в контекста на 5G. 
Мрежи в подкрепа на икономиката 
Анализ на GSMA (международната асоциацията, обединяваща телекомите по света) за социално-икономическите ползи от внедряването на мрежи от ново поколение сочи, че към 234 г. те ще помогнат за повишаването на глобалния БВП с 565 млрд. долара. 
Икономическите ефекти от интегрирането на мрежата от ново поколение са много. „От една страна са преките, свързани с повишаване на икономическата активност в периода на изграждане на необходимата инфраструктура, а от друга – непреките, които се явяват и дългосрочни. Именно те водят до икономически растеж и поява на нови бизнеси и услуги“, коментират от А1. 
В България има изследване на Института за политика и икономика към УНСС, според което до 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на родната икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички отрасли на стопанството, като започнем от здравеопазването и стигнем до земеделието. Приносът към БВП на IoT в контекста на използване на 5G ще достигне до 15.2 млрд. долара, а нарастването на електронната търговия може да добави други 2 млрд. долара.
А1 очаква първите потребители на 5G услуги у нас да са бизнеси клиенти. На същото мнение са и другите телекоми. Миналата година Telenor направи тестови демонстрации, които подсказаха за възможностите на новите мрежи в областта на индустрията, телемедицината и забавленията. Като цяло очакванията на телеком индустрията са, че 5G ще е полезен за бизнеси в сферата на транспорта, земеделието, IoT, „умните“ градове и автоматизацията на фабриките. 
Коментари: 0