В България започва производството на самолети

SKYLEADER 600 се сглобява в завода ТЕРЕМ-Летец в столичния квартал \"Враждебна\"

В България започва производството на самолети
5408 ~ 2 мин. четене

100 години след построяването на първия български самолет от именития конструктор Асен Йорданов, в страната ни отново ще се произвеждат самолети. Фирмата ACS ще създаде модел SKYLEADER 600, който ще се сглобява в завода ТЕРЕМ-Летец в столичния квартал „Враждебна“.

Самолетът е създаден в авиационния завод на фирма Jihlavan Airplanes в Република Чехия. В процеса на производство са взели участие български специалисти от фирма ACS LTD – Bulgaria, притежаваща лиценз за монтаж и продажба в България, Гърция, Румъния и Полша.

SKYLEADER 600 е двуместен ултралек самолет с цена, колкото на един луксозен автомобил. Той ще се движи с автомобилен бензин А-95 и може да прелети разстоянието София-Варна за по-малко от два часа, пише News10.bg. Самолетът ще се предлага в няколко модификации в зависимост от желанията на клиента.

Очаква се първото представяне на SKYLEADER 600 да се състои на 6 август на летище Лесово от 10:30 часа. На 7 и 8 август ще бъде представен на авиошоу в Пловдив. Предвидена е и обиколка на България с няколко самолета от този модел, които са собственост на чужденци.

Моделът SKYLEADER 600 е сертифициран в САЩ през 2013 г. Продава се успешно и в Русия. Той е с триколесно шаси и е предназначен предимно за полети за удоволствие, обучение на пилоти или специални операции.

Самолетът се произвежда по най-високите стандарти за сигурност за класа си. Дизайнът и оборудването могат да бъдат адаптирани, а простите процедури за ремонт са с ниски експлоатационни разходи.

 

Вижте някои от характеристиките на SKYLEADER 600:

Максимална скорост: 265 км/ч

Нормална работа при 75% мощност – 220 км/ч

Скорост при маневриране – 145 км/ч

Двигател – Rotax

Резерви за гориво – 120 л

Продължителност на полета – 8 часа

Диапазон – 1600 км

Подкрепи Economic.bg