Връщат пълния контрол на пътя

КАТ ще спира нарушители дори и без камери и микрофони в патрулния автомобил

Връщат пълния контрол на пътя

Снимка: БГНЕС

248 ~ 1 мин. четене

Пълният контрол на пътя се завръща. Катаджиите отново ще имат право да спират коли, без проверките да се снимат с камери и да се записват с микрофони. Това стана след отмяна на заповедта на бившия вътрешен министър Веселин Вучков всяка една проверка да се записва.

Служителите на реда ще могат да спират само шофьори, които явно нарушават закона. Те ще са длъжни да им пишат фиш или акт за установяване на административно нарушение. Не се уточнява обаче кой ще следи дали патрулите не спират всеки срещнат и дали не тъпчат джобовете си с банкноти.

Идеята за връщането на правата на полицаите е била с цел "активизиране на контролната им дейност и недопускане на системни нарушения на участниците в пътното движение", обясняват от КАТ.

"Говорим за нарушения, при които се създава някаква опасност за движението. Когато някой отнеме предимство на пешеходец, червеният сигнал, навлизането в лентата за насрещно движение. Всичко това са нарушения, които създават предпоставка за произшествие. Водачите трябва да знаят, че ще се взима отношение на място веднага", заяви главен инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция", цитиран от Нова ТВ..

Относно корупцията, той заяви, че полицията ще бъде безкомпромисна. "Служителите трябва да знаят, че ако бъде установено такова нарушение или по-скоро престъпление, ще сме безкомпромисни към тях", категоричен е главен инспектор Константинов. 

Подкрепи Economic.bg