5 от най-поръчваните ястия със скариди по света

Те са уникален източник на антиоксиданти и противовъзпалителен каротеноид

5 от най-поръчваните ястия със скариди по света
6002 ~ 2 мин. четене

Скаридите са деликатес, който е важна част от почти всички кухни, вариращи от мексиканската до италианската, известни с разнообразните методи за приготвяне.  Те са широко разпространени и лесно достъпни, тъй като живеят в близост до морското дъно на повечето брегове и устия, както и в реките и езерата. 

Освен, че са много вкусни, те са полезни. Скаридите са  уникален източник на антиоксиданти и противовъзпалителен каротеноид. От foodpanda представят 5-те най-любими и поръчвани ястия със скариди по света.

1. Мексикански коктейл със скариди

Това е едно от най-вкусните ястия със скариди. Подходящ е за по изискани случай и обикновено се сервира във висока коктейлна чаша. Приготвя се от малко скариди, мариновани в лимонов сок. Сосът е от домати и чесън, като в чашата се поставят авокадо и свежи зеленчуци.  На финала се гарнира със сос табаско и зехтин.

2.  Паста със скариди


Пастата със скариди е най-популярното ястие с този деликатес. Приготвя се лесно и бързо по класически начин като сосът отново е с домати и малко чесън. Гарнира се със свежа мента. Може да го намерите почти във всеки ресторант в Италия.

3. Скариди със сметана


Това ястие също спада към тези поднасяни за по- официален случай. След като бъдат сварени, скаридите се готвят на тиган, с чесън, лук, червен пипер и сметана. Накрая се гарнира с лимонена кора и свежи листа от мента. Може да бъде сервирано  както в чиния, така и в коктейлна чаша.

4. Ризото с бял сос и скариди


Оризът се комбинира чудесно с морска храна. Ето защо и ризотото попада  в топ 5 на най-предпочитаните храни със скариди.  Рецептата съдържа бял ориз, бяло вино, скариди, сметана, чесън и магданоз. Ястието е популярно в Италия, Франция и Испания.

5. Скариди на грил


В последно време, много от ресторантите особено по средиземноморските курортите, започнаха да предлагат просто гриловани скариди с малко зенхтин и лимон. Ястието е вкусно и се приготвя лесно. Перфектното мезе за бира в летните горещи дни.

Подкрепи Economic.bg