Джонсън: Хората не трябва да са прекалени оптимисти за ваксината

Логистичните предизвикателства по доставката и разпространението на ваксината срещу COVID остават

Джонсън: Хората не трябва да са прекалени оптимисти за ваксината

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Хората не трябва да са твърде големи оптимисти, въпреки че Великобритания одобри ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, заяви Борис Джонсън, премиер на страната. “Борбата все още не е приключила както за хората, така и за икономиката”, пояснява той, цитиран от BBC. Вчера Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксина срещу COVID-19 за масово разпространение.

"Пpaвитeлcтвoтo пpиe пpeпopъĸaтa нa нeзaвиcимaтa Aгeнция зa peгyлиpaнe нa лeĸapcтвaтa и здpaвнитe пpoдyĸти (МНRА), ĸoятo oдoбpи вaĸcинaтa нa Рfіzеr-ВіоNТесh cpeщy СОVІD-19 зa мacoвo изпoлзвaнe. Tя щe бъдe дocтъпнa в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo oт cлeдвaщaтa ceдмицa", зaявявa пpaвитeлcтвoтo.

Тези новини обнадеждиха хората на Острова и те сметнаха, че битката е приключила и започнаха да настояват за отхлабване на строгите мерки, които Джонсън прие по-рано тази седмица.

От друга страна заместникът на главния медицински директор на Англия Джонатан Ван-Там призова за търпение гражданите - както за мерките, така и за пускането на ваксината в експлоатация.

А самата ваксинация ще започне още в началото на следващата седмица, като приоритетни ще бъдат хората в рисковите групи.

Ван-Там отново обясни на населението, че Beлиĸoбpитaния e пopъчaлa 40 милиoнa дoзи, ĸoeтo e напълно достатъчно за „първия рунд” на ваксинация.

"Ще продължи да бъде трудно за някои сектори, но докато ваксината не бъде внедрена, нашият план остава непроменен – да разчитаме един на друг и да правим жертви в името на това да защитим тези, които обичаме”, поясни Джонсън.

Според главния изпълнителен директор на NHS England Саймън Стивънс и заместник главния медицински директор на Англия проф. Джонатан Ван-Там, огромните логистични предизвикателства пред доставянето и разпространението на ваксината остават.

„Именно заради това нашата работа продължава, за да може да създадем логизъм, който да е благоприятен за всички, да е навременен и безопасен”, казва медицинският директор на Англия.

Според него COVID ще остане завинаги с човечеството и няма да бъде унищожен – „може само да изградим стена срещу него”, споделя Ван-Там, като добавя, че точно сега не е моментът хората да се предават.

Коментари: 0