Ваксината за рак вече е факт

Имунизацията предизвиква имунен отговор

Ваксината за рак вече е факт

Немски учени успешно са провели първите тестове на универсална ваксина срещу рак върху хора, пише Independent. Имунизацията предизвиква в организма имунен отговор, в резултат на който имунната система атакува раковите клетки.

Ваксината с наночастиците е инжектирана в кръвта на трима пациенти, при които ракът вече е в късен стадий. Организмът на участващите в тези пациенти, започва да произвежда Т-лимфоцити, които разпознават и убиват клетките, носещи чужди антигени.

В доклада на учените пише, че пациентите не са излекувани от рак напълно, но при един от тях туморът в лимфните възли е намалял, а при друг, подложен на хирургично отстраняване на тумора, в организма му не са установени признаци на рак седем месеца след ваксинацията. Третият пациент, при който осем кожни тумори се разпространяват към белите дробове, туморите са в "клинично стабилно състояние".

Възможността да се въведе ваксина в кръвта ще бъде значителна стъпка напред. При това тази ваксина предизвиква относително слаба реакция, подобно на грипоподобни симптоми, за разлика от реакцията на химиотерапията. 

Коментари: 0