Въпреки всичко турската лира поскъпва

Курсът на валутата се повишава както днес, така и през последните 2 месеца

Въпреки всичко турската лира поскъпва
Въпреки вчерашното си обезценяване заради влошените прогнози на турската Централна банка за инфлацията в страната, турската лира поскъпва. С около 0.90% спрямо американския долар и с над 0.50% спрямо еврото (по данни към 12:35 ч. българско време).Повишаването на курса на лирата е неочаквано на фона на опасенията на инвеститорите и икономическите анализатори от вчера, след като в сряда Анкара обяви, че ще въведе данъчни облекчения. Това би било в противоречие на обещанието на югоизточната ни съседка, че ще води по-отговорна финансова политика.

Агенция Reuters, която отбелязва, че лирата е на най-стабилната си позиция спрямо долара от три месеца насам, уточнява, че вероятната причина за поскъпването на валутата е оптимизмът на инвеститорите, че за Турция САЩ ще направят изключение от забраната си страните от останалия свят да търгуват с Иран за петрол. Така евентуално Анкара ще може да продължи да внася нефт от Иран и същевременно да не бъде санкционирана от Вашингтон.

Днес американската телевизия Bloomberg съобщи, че САЩ са се съгласили да позволят на осем държави, сред които са Южна Корея, Япония и Индия, да продължат да купуват ирански петрол, след като Вашингтон наложи санкции срещу Техеран другата седмица. Турция не е получила никакво писмено уведомление за каквито и да е отстъпки от забраната, но има редица слухове, че страната ще е една от осемте държави, получили зелена светлина. Това е казал самият турски енергиен министър Фатих Донмез.

Така, ако думите на министъра се окажат верни, привлекателността на Турция за чуждестранните инвеститори рязко би нараснала и тенденции за това личат по курса на турската лира. Друг интересен признак е, че валутата, въпреки моменти спадове в някои дни, от края на август насам бавно, но постоянно, поскъпва спрямо долара.


Коментари: 0