Държавата ще анализира защо много хора нито учат, нито работят

Върху три неактивни групи на пазара на труда ще се фокусира социалното министерство

Държавата ще анализира защо много хора нито учат, нито работят

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

944 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Върху младите хора, които не работят и не учат, върху хората с увреждания и върху по-младите пенсионери ще се фокусира Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“.

"Качеството на работната сила е един от основните ни приоритети. Фокусираме се в следващите месеци върху няколко неща. Почти 20% от фирмите ще търсят хора на пазара на труда през следващата година, като работодателите ще имат нужда от 90 хил. души с висше образование – заети в сферата на IT, медицински сестри. Държавата също ще търси – тя е най-големият работодател. Това, което се опитваме да направим, е да систематизираме какви са възможните резерви вътре в страната. Много се говори, че млади хора нито учат, нито работят – търпим критика за това и от европейските институции и нашата цел е да намерим тези хора и да разберем защо и дали не учат и не работят, защото са в сивия сектор", каза Сачева.

Нейната цел е до два месеца министерството да има ясна статистика къде са тези млади хора, дали са отпаднали от системата на образованието. "Едно от решенията ни е да изградим бърза система за валидиране на умения, защото тези хора със сигурност притежават определени умения. Обсъждаме да направим бърза писта за валидиране на умения със сертификат, който дава сигурност на работодателя, че съответният човек има тези умения и хората да могат да започнат легална работа, без да минаваме целия път през образователната система. Моят опит показва, че колкото по-големи са децата, отпаднали от образователната система, толкова по-трудно е да се върнат. Това е единият аспект – да издирим тези хора и да видим как може да ги развием", каза социалният министър.

Втората група, към която държавата планира да се обърне, са хората с увреждания. "Голяма част от тях биха искали да работят. Посредничеството в бюрата по труда може да бъде по-активно и по-полезно за работодателите. Това е една потенциална ниша, която има нужда от усилия от наша страна", добави Сачева.

Третата категория с неизползван потенциал е на по-младите пенсионери. "В момента се наблюдава една обратна тенденция – да се търсят по-зрели хора с опит, дисциплина и лоялност, защото това е толкова важно, колкото и качествата, присъщи на младите хора, излизащи на пазара на труда", добави министърът.

Сачева има "твърдата решимост" да внесе необходимите промени в Кодекса на труда до началото на април. "По тях има назначена работна група. Вече бе дискутирана идеята за извънредния труд до 300 часа годишно. С нея искаме да легализираме нещо, което така или иначе се случва в момента – както в секторите, в които се работи на смени, така и в IT сферата, в търговските обекти, където редовно се работи извънредно по празниците. Доколко и как ще успеем да убедим обществото и народните представители, е отделна тема, но искаме промени с повече гъвкавост за работодателите и защита за служителите", добави Сачева.

Нуждата ни от висококвалифицирани специалисти също е от изключителна важност за Сачева. "Подготвяме специална програма за конкретен брой висококвалифицирани специалисти, които да дефинираме като специалности. Така ще можем да направим списък с професии с висока специализация, които са нужни за следващата година, и да осигурим влизането им в България. Също така искаме да наложим стимули като осигуряване на детегледачка, курсове по български език. С подобен проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ целим да накараме българи да се върнат от чужбина", обясни министърът.

Коментари: 0