Васил Велев: Повишаването на МОД – вредно и безполезно

Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти, каза той

Васил Велев: Повишаването на МОД – вредно и безполезно

Повишаването на минималния осигурителен доход (МОД) е вреден и безполезен политически ход. Това мнение изрази в ефира на сутрешния блок на „Нова телевизия“ Васил Велев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик“, обясни той.

„Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи“, заяви в отговор Ваня Григорова от синдиката „Подкрепа“. „Огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст”, добави тя.

„Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, парира удара Велев. Той допълни, че в България на практика безработица няма: „Безработни са хората или без никаква квалификация, или които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят“.

В сряда всички национално представени работодателски организации поискаха оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, като причина за това стана административното повишаване на МОД и на минималната работна заплата (МРЗ).

Коментари: 0