САЩ задействаха митата върху европейски стоки за $7.5 млрд.

С тарифи между 10 и 25% са обложени самолети и селскостопански стоки

САЩ задействаха митата върху европейски стоки за $7.5 млрд.

Снимка: Pixabay

САЩ наложиха от днес, 18 октомври, редица наказателни мита върху европейските стоки на стойност 7.5 млрд. долара. Вашингтон въвежда тарифите в отговор на европейските субсидии за Airbus, които бяха определени от Световната търговска организация (СТО) като незаконни.

Планът включва мита от 10% на самолети Airbus и 25% за селскостопански продукти като френско вино, италианско сирене и шотландско уиски.

Изказвайки се в четвъртък във Вашингтон, часове преди тарифите да влязат в сила, министърът на икономиката на Франция Бруно льо Мер предупреди, че този ход ще има сериозни последствия. „Европа е готова да отговори в рамките на допустимото от СТО“, каза той пред репортери след среща с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд. "Тези решения биха имали много негативни последици както от икономическа, така и от политическа гледна точка", добави той.

По-късно в днес Льо Мер трябва да се срещне с търговския представител на САЩ Робърт Лайтайзър. Той също така предупреди САЩ да не отварят нов фронт в търговските си конфликти и отново призова за договаряне на решение. Във време, когато световната икономика се забавя, мисля, че нашата отговорност е да направим всичко възможно, за да избегнем такъв тип конфликти", заяви льо Мер.

Европейците отдавна се застъпват за преговори по този конфликт и самите те изразяват готовност да наложат мита през следващата година, за да накажат САЩ, които също субсидират Boeing.
Коментари: 0