Великобритания плаща на европейците да напуснат страната

Те получават по 2000 паунда, за да започнат живота си далеч от Острова

Великобритания плаща на европейците да напуснат страната

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания предлага на гражданите на Европейския съюз финансови стимули, за да напуснат страната, информира The Guardian, позовавайки се на нейни източници. Това се случва само няколко месеца преди срокът за кандидатстване за придобиване на британски статут да изтече. От 1 януари гражданите на ЕС биват добавяни тихо към правителствена схема за доброволно връщане в родината им. На тях им се предлагат по  2000 паунда, с които да започнат живота си далеч от Острова, казват източниците на медията.

Според хората, които работят в центровете за помощ на уязвими европейски граждани във Великобритания, тази схема противоречи на твърденията на правителството, че прави всичко възможно, за да насърчи хората да уредят статута си на уседналост, но явно фактите говорят друго. Крайният срок, в който европейците могат да кандидатстват по схемата EU settlement scheme (EUSS), е 30 юни.

Бенджамин Морган, който ръководи екипа за защита на правата на бездомните европейски граждани в Центъра за обществен интерес (PILC) заяви, че „от нашите данни става ясно, че част от най-уязвимите граждани тепърва ще решат статута си, което ще забави тяхното кандидатстване и шансът да успеят до 30 юни не е голям“.  

„Тази новина, за финансови държавни стимули, сериозно подкопава авторитета и твърденията на правителството, че ще гарантира правата на европейците след Брекзит“, пояснява Морган.

В своя защита от Министерството на вътрешните работи посочиха, че ще гарантират правата на всички, които решат да останат във Великобритания, но също така и на всички, които решат да я напуснат.

„Някои хора могат да изберат да не получат статут по EUSS и може да не желаят да останат в страната след крайния срок. Ето защо ние ще им даде право на избор – уведомихме гражданите на европейското икономическо пространство (ЕИП), че тези, които не искат да останат в страната, вече имат право да я напуснат доброволно и без утежнения. Също така част от тях ще отговарят на условията за подпомагане – по схемата за доброволно връщане и могат да се възползват от нея“, се казва още в позицията на ведомството.

Тези новини идват, след като Съвместният съвет за благосъстояние на имигрантите (JWCI) предупреди, че има опасност голям брой ключови европейски работници да загубят законното си право да останат във Великобритания. По техни данни хиляди служители, които са в сектора на строителството, производството, селското стопанство и социалните грижи са под реална опасност да загубят права си, ако не предприемат стъпка по легализация.

От JWCI са провели анкета, в която голяма част от европейските граждани твърдят, че не са запознати със самата процедура по EUSS, не са уведомени за крайните срокове за кандидатстване или изобщо „не сме чували за схемата за уседналост“.

„Призоваваме за незабавно удължаване на крайния срок за кандидатстване по EUSS, за да може всички европейски граждани да получат защитата, която им беше обещана“, се посочва в доклада.

Междувременно Кевин Фостър, който е министър на имиграцията във Великобритания, заяви, че данните на JCWI представят „невероятно подвеждаща картина“, тъй като се базира на данни от средата на 2020 г.

„Оттогава схемата е получила милиони заявления. В момента имаме почти 4.9 милиона кандидатури по схемата за уреждане на статут. Има още няколко месеца за подаване на документи и бих насърчил всички, които имат право да кандидатстват да го направят сега, за да гарантират правата си съгласно законодателството на Обединеното кралство“, заяви той.

Фостър не коментира новините около финансовите стимули и доброволното изселване на европейски граждани.

Коментари: 0