Великобритания официално преговаря за условията за членство в ЕС

Изходът на страната от съюза изглежда все по-възможен

Великобритания официално преговаря за условията за членство в ЕС

Великобритания остава в Европейския съюз при четири условия: 

  • Защита на единния пазар в Обединеното кралство и други държави извън еврозоната;
  • Създаване на по-голяма конкурентоспособност в ЕС;
  • Изключването на Великобритания от участието в процеса към "все по-тесен съюз";
  • Блокирането на достъпа на мигрантите в ЕС до привилегиите, предназначени за работещите хора.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви официалния старт на преговорите относно членството на страната в Европейския съюз чрез обявяването на условията. "Ние навлизаме във фаза на официални преговори за изменение на условията за членство в ЕС" - казва Камерън. Той обяви, че изпраща изискванията на страната в писмо към председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По отношение на конкурентоспособността в ЕС Камерън заяви, че е необходимо да се "съберат всички различни предложения, обещания и споразумения за единен пазар, търговия, намаляване на регулаторните мерки и да се комбинират в един ясен ангажимент, което ще направи конкурентноспособността част от структурата на ЕС като цяло".

"Време е да се даде по-голяма свобода на националните парламенти в законодателните дейности на ЕС", коментира Камерън по отношение на принципа на движение в ЕС към "по-тесен съюз". Що се отнася до миграцията, според премиера на Обединеното кралство, "са необходими мерки за по-строг контрол на миграцията от ЕС". По-специално, премиерът каза: "принципът на свободата на движение не трябва да се прилага за новите членове на ЕС." Той призова за блокирането на достъпа на мигрантите до социални придобивки и привилегии.

От своя страна Европейската комисия счита, че предложенията на Великобритания за оставане в ЕС са "много проблемни". Това съобщи днес представител на ЕК. "Току-що получихме писмото. Някои от предложенията са много проблематични" - каза той. Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че следващата седмица ще проведе двустранни консултации с правителствата на държавите-членки на ЕС относно предложенията за реформа, съобщава Ройтерс. 

Британският премиер е уверен в постигането на четирите ключови цели в предоговарянето на отношенията на Великобритания с ЕС и предупреждава, че страната му ще „преосмисли” членството си, ако те не бъдат изпълнени. В реч, определяща целите на неговите условия за членство в ЕС, Камерън заяви, че това единственият шанс на Великобритания. Той подчерта, че членки на ЕС, които са запазили своите валути трябва да бъдат третирани при равни условия с членовете на еврозоната. Камерън заяви, че иска по-голям контрол върху свободата на движение в блока от 28 държави, и заяви, че ЕС трябва да се справи с "липсата на демократичен контрол".

"Великобритания няма да настоява да има право на вето, за да блокира закони на ЕС, но Брюксел трябва да разреши на парламентите на някои страни членки да отхвърлят закони, ако не са съгласни с тях", заяви британския премиер в реч, в която изложи плановете си за реформи в съюза на фона на планирания референдум за членството на Великобритания, предава Reuters.

Припомняме, че Центърът за изследване на икономиката и бизнеса подготви доклад специално за организацията "Великобритания е по-силна в Европа", според който изтеглянето от ЕС ще лиши британската икономика от редица предимства. В същото време, ако Великобритания гласува за запазване на членството си в ЕС и постигне пазарните реформи до 2030 г. икономиката й ще получи допълнителни 58 млрд. паунда и 790 хил. нови работни места.

Създаването на единен цифров пазар и развитието на финансови, транспортни и енергийни сектори ще даде възможност на британската икономика да постигне растеж от 2,8% от БВП. Изходът от ЕС ще лиши страната от всички тези предимства, тъй като Великобритания ще трябва да преговори с европейските партньори условията за достъп до техните пазари.

Припомняме, че референдум за напускане на Великобритания ЕС може да се проведе в рамките на следващите две години. В същото време има възможност, това да се случи още през 2016 г. Премиерът Дейвид Камерън се опитва активно да използва референдума като инструмент за натиск в преговорите с европейските партньори. Премиерът иска да направи в Европейския съюз серия от реформи, които да осигурят по-голяма независимост и укрепване на позицията на Обединеното кралство. Преди седмица Камерън обяви четири точки, които са необходими, за да се гарантира, че Обединеното кралство ще запази членството си в ЕС.

И накрая, британското правителство не иска да има нищо общо с мигрантите, които идват в Европа от Сирия. Например, министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в началото на октомври направи реч по проблемите на миграцията. Мей отбеляза, че потокът от бежанци няма да донесе никакви ползи на страната, а държавата ще трябва да плати за тях чрез изграждане на домове и предоставяне на места в училищата и детските градини.

Според проучване, проведено в началото на септември, да имат за съседи сирийско семейство са се съгласили само 16% от населението на Обединеното кралство. Мнозинството от отговорилите са съгласни с факта, че Великобритания не трябва да приема бежанци. По този начин изходът на Великобритания от ЕС след референдума изглежда все по-възможен.

Коментари: 0