Великобритания реши да не се отказва от дребните монети

Въпреки че те почти не се ползват и изсичането им е скъпо

Великобритания реши да не се отказва от дребните монети
1844 ~ 2 мин. четене
Монетите от 1 пенс и 2 пенса ще останат в обращение, стана ясно днес, година след като министърът на финансите на Великобритания ги нарече „остарели“. Днес той обяви създаването на работна група „за запазване на бъдещето на паричните средства и гарантиране на тяхната наличност за години напред“.

През 2016 г. Royal Mint (Кралския монетен двор) - правителствената компания, която сече монетите в страната, разкри, че в обращение има 11,3 милиарда пенита. Но 60% от  монетите по 1 пенс и 2 пенса се използват само веднъж, а 8% от тях се изхвърлят.

Това означава, че Кралският монетен двор трябва да произвежда още повече пари, за да замени тези, които са излезли от обращение, около 550 милиона годишно.

Стойността на малките номинали монети се обсъжда по целия свят. През 90-те години Австралия премахна монетите от 1 и 2 цента, а през 2013 г. Канада спря производството на медни монети.

В еврозоната, където все още се произвеждат монети от 1 и 2 цента, страни като Ирландия доброволно закръгляват цените до най-близките 5 цента, за да избегнат използването на по-малки номинали, пише CNBC.

Royal Mint не разкрива колко струва да се направи 1 пени - нито колко страната би спестила от спиране на изсичането им, но казва, че направата на 1 пени струва по-малко от 1 пени.

Британското пени е изработено от стомана и покрито с мед. Цените на стоманата се увеличиха през годините, което помага да се обясни защо Канада преустановила сеченето на своите стоманени центове с медно покритие още през 2012 г.

В Америка обаче проучванията за 2017 г. показват, че за производството на едно щатска пени струва 1,8 цента.

Докато американският цент се е произвеждал предимно от мед за повече от 150 години, нарастващите цени на медта принудиха Монетния двор на САЩ да намали драстично количеството мед, използвано в монетата.

Сега стотинката се състои главно от цинк - и съдържа само 2,5% мед. Макар, иронично, сега цените на цинка също се покачват.

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд призна, че технологията „трансформира банкирането за милиони хора“, но подчерта, че „много хора все още разчитат на пари в брой“.

Изчислено е, че 2,2 милиона души в Обединеното кралство са зависими от парите в брой, а възрастните хора и тези в селските общности са най-уязвими от намаляващата употреба.

Във Великобритания 68% от хората вече не си правят труда да носят или харчат медни монети, докато едно проучване установява, че американците изхвърлят 62 милиона долара в монети всяка година.

Една от причините за това е нарастването на безкасовите плащания. Очаква се броят на безкасовите транзакции да достигне повече от 875 милиарда в световен мащаб до 2021 година.

Но все още не подписвайте смъртния акт на парите в брой. Това все още е най-честата форма на плащане в САЩ, представляваща 30% от потребителските сделки. 

В Обединеното кралство паричните сметки представляват 34% от всички плащания, което е много близо след дебитните карти. 

А в световен мащаб 1,7 милиарда души нямат достъп до банка или подобна финансова институция.
Коментари: 0