Венецуела разреши продажбата на долари

Досега американската валута можеше да се купи само от централната банка. Сега ще могат и търговските банки

Венецуела разреши продажбата на долари
796 ~ 2 мин. четене
Венецуелското правителство отслаби 15-годишния валутен контрол в страната, който забраняваше на търговските банки и на обменните бюра да продават долари. Икономистите обаче са скептични доколко тази мярка ще подобри нефункциониращата и изпаднала в тежка криза икономика на страната, пише Reuters.

Контролът върху валутната търговия, който изисква от предприятията и физическите лица да купуват долари чрез централната банка, често се определя като един от основните двигатели на кризата, която включва хиперинфлация и липса на основни продукти в магазините. Сега това ограничение отпада, а централната банка ще определя курса на долара спрямо боливара.

„Контролът върху валутния курс се запазва, макар че е малко по-гъвкав“, каза икономистът Асрурубъл Оливерос от местната консултантска фирма Econanalitica, отговаряйки на коментарите в социалните медии, според които контролът е бил отменен.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който ръководи страната вече пет години, нееднократно е обещавал да създаде пазарни системи за подобряване на достъпа до твърда валута. Всеки опит досега се е провалял, защото системите не са могли да осигурят стабилен достъп до долари.

Правителството в момента продава долари за около 62 боливара, докато на черният пазар курсът е около 90 боливара за долар.

При досегашната система търговците на черно купуваха основната част от предоставяните от централната банка долари и ги препродаваха на завишени цени. Търговците, които не успяваха да се доберат до „преференциалните“ долари, трябваше да купуват на черно, за да могат да внасят стоки отвън. В същото време законодателството в страната не позволява да се продават легално стоки при цени, които са по-високи от определените от държавата и в крайна сметка всичко това води до липса на елементарни стоки в магазинната мрежа.

Мадуро казва, че правителството му е жертва на „икономическа война“, водена от опозиционни политици с помощта на Съединените щати  и финансовите санкции срещу Венецуела.

Критиците на властта смятат, че икономиката на Венецуела няма как да функционира правилно, докато цените не се определят от частния сектор, а не чрез правителствените постановления.
Подкрепи Economic.bg