Във Viber са възмутени от WhatsApp и подканват потребителите да напуснат

Поводът е промяна в правилата за ползване на чат приложението, собственост на Facebook

Във Viber са възмутени от WhatsApp и подканват потребителите да напуснат
11054 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Провокиран от актуализацията за поверителност на WhatsApp, Джамел Агауа, главният изпълнителен директор на Rakuten Viber, призова потребителите да търсят алтернативи.

Недоволство срещу WhatsApp

„Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина „поверителност“ до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще”, коментира Агауа в изявление на Rakuten Viber до медиите. 

Има се предвид скорошна промяна в правилата за използване на WhatsApp. Тя задължава потребителите да се съгласят Facebook да събира данни за тях, в това число телефонния им номер и местоположението им. Ако не приемат новите условия до 8 февруари, губят възможността да използват акаунта си. 

Ходът провокира критиците на Facebook, която притежава WhatsApp, да скочат за пореден път срещу правилата за поверителност на гиганта. Действията дори дадоха поводи на турския орган по конкуренцията да стартира разследване срещу двете сродни компании. Във Viber пък явно са решили да яхнат вълната и да се възползват от случая в опит да привлекат потребители.

В прессъобщение до медиите от компанията подчертават, че „с последната актуализация WhatsApp завършва асимилацията си с Facebook“.

Също и:

Тъй като Facebook и WhatsApp стават едно, потребителите на приложението за съобщения се монетизират в по-голяма степен от преди и това би трябвало да е тревожно за тези, които търсят поверителна комуникация.“

В този контекст от Viber изтъкват сигурността на своята услуга, подчертавайки: криптирането от край до край по подразбиране (e2e encryption by default); това, че компанията не пази копия от съобщенията и обажданията на потребители; опцията за изпращане на саморазрушаващи се съобщения в чата, както и тази за заключването на приложението с ПИН код.

Случаят не е първият път, когато Viber публично се противопоставя на Facebook. През лятото на миналата година например компанията се присъедини към глoбaлнoто движeниe #ЅtорНаtеFоrРrоfіt cpeщy тexнoлoгичния гигaнт, ĸaтo oбяви oфициaлнo, чe пpeĸpaтявa вcяĸaĸви бизнec oтнoшeния помежду им.

Подкрепи Economic.bg