ВМЗ Сопот няма да бъде приватизирано

Предприятието се нуждае от ново управление

ВМЗ Сопот няма да бъде приватизирано

„Загрижени сме за възстановяване на нормалната работа във ВМЗ-Сопот. За нас предприятието е структуроопределящо за българската отбранителна индустрия. От него зависи цялостната ни отбранителна индустрия и ние като Министерство на икономика задължително заставаме зад това, че то трябва да работи”.

Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров след среща с представители на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ към ВМЗ-Сопот, които протестираха пред министерството с искане за промени в организационната структура на предприятието, съобщиха от икономическото ведомство.

„Трябва да направим, така че ВМЗ-Сопот да може да изпълни договорите си и да се търсят варианти за повишаване на социалните придобивки и модернизиране на производството“, посочи зам.-министър Петров.

Той посочи още, че вече е възложено да бъде изготвен пълен одит на дейността в предприятието, включително използваните технологии, организацията на работа, сключените договори и технологична експертиза. „Ще изпратим и външни експерти, които да предоставят независима оценка за състоянието на ВМЗ-Сопот“, допълни Петров.

Зам.-министърът обясни още, че за Министерството на икономиката е важно по най-бързия начин ВМЗ-Сопот да възстанови задълженията си към частните доставчици и държавата, за да може да участва по оперативните програми, по които има възможност и по линия на международното сътрудничество и коопериране.

По негови думи това би позволило да се вземат информирани решения за стабилизиране на предприятието, успешното изпълнение на текущите поръчки, които бяха забавени след взривовете на площадката в с. Иганово, както и увеличаване на производствения капацитет, което ще позволи на оръжейницата да сключва нови договори.

Петров и синдикалистите се договориха още всички предложения, които се отправят от тях към ръководството на ВМЗ-Сопот да бъдат представяни и на Министерство на икономиката, което ще позволи своевременното взимане на възможно най-добрите решения.

Коментари: 0