Южна Корея има интерес към български вина, етерични масла и млечни продукти

Според икономическия министър Емил Караниколов има голям потенциал за увеличаването на търговския обмен между двете държави

Южна Корея има интерес към български вина, етерични масла и млечни продукти

Снимка: МИ

Южна Корея проявява интерес към български продукти, сред които вина, етерични масла и млечни продукти. Това е станало ясно по време на посещението на икономическия министър Емил Караниколов в Сеул, където е провел работна среща с председателя на Корейската асоциация на компаниите-вносители (КOIMA) Хонг Кванг-хи.

„През 2018 г. българският износ за Корея надхвърли 106 млн. долара. Разчитаме на прояви като бизнес форуми и на активност от страна на бизнеса от двете страни за увеличаване на търговския обмен и за създаване на контакти с цел реализиране на съвместни проекти“, казва министър Караниколов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

По време на разговорите  от организацията  са проявили интерес и към други висококачествени български продукти, които да бъдат реализирани в Корея.

KOIMA е организация, в която членуват над 8000 южнокорейски компании вносители. Това е единствената бизнес организация в Република Корея, която има за цел да подпомага вноса от чужбина и играе много важна роля в насърчаването на търговията на страната.

На срещите си с представителите на корейския бизнес икономическият ни министър е изтъкнал предимствата на страната ни като атрактивна дестинация за инвестиции. По думите му правителството е в непрекъснат, активен диалог и партньорство с бизнеса за реализирането на последователна външноикономическа политика, целяща разширяване на пазарното присъствие, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чуждестранни инвестиции. „Подкрепяме експортно ориентирани сектори с висока добавена стойност и висок потенциал за внедряване на иновации в производството“, посочи още той.

Зам.-министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея Ким Йонг-рае е изтъкнал, че акцентирането на развойната дейност и секторите за високи технологии е ниша, която ще даде цялостен облик на България като страна залагаща на технологиите и дейности носещи висока добавена стойност.
Коментари: 0