България определи решението на Тръмп за Иран като абсурдно

Сега пред Европа стои задачата да убеди Техеран да не се оттегля от споразумението, коментира Екатерина Захариева

България определи решението на Тръмп за Иран като абсурдно
996 ~ 1 мин. четене

За България решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли страната си от ядреното споразумение с Иран е абсурдно. Това мнение бе изказано от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV.

„Всички опитахме да разубедим САЩ, но очевидно решението е било взето преди това. Позицията на България е, че е абсурдно да се откажеш от нещо, когато нямаш друго насреща, коментира тя.

Захариева призна, че проблеми в отношенията с Иран има, но добави, че тези проблеми трябва да се изглаждат с нови споразумения. Тя подчерта, че има 10 международни доклада, че Техеран спазва сключеното през 2015 г. ядрено споразумение.

Според външния ни министър сега, след като опитите САЩ да бъдат убедени да не се отказват от документа са се провалили, следващата цел пред Европа е да убеди Иран да не се оттегли от споразумението.

Захариева коментира и друга важна международна тема – Западните Балкани. Тя опроверга твърденията на някои международни анализатори, че присъствието на Косово на срещата ЕС – Западни Балкани на 17 май в София ще доведе до бойкот на въпросната среща. „Пет са държавите от ЕС, които не са признали Косово – всяка от тях заради свои вътрешнополитически причини. Много по-важно е, че сме получили потвърждение от всички държави, че ще присъстват”, коментира Захариева.

Коментари: 0