Забавянето на икономиката притиска Китай за сделка със САЩ

Втората най-голяма икономика изпитва огромни трудности заради търговската война със Съединените щати

Забавянето на икономиката притиска Китай за сделка със САЩ

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Китайската икономика продължава да се влошава, а това може да накара страната да поднови търговските преговори със САЩ и да работи още по-усилено за стимулирането на икономиката.

В понеделник бяха публикувани данни за промишленото производство, важен показател за икономиката на Китай, които показаха ръст от само 4.4% през август спрямо същия месец на миналата година. Това е неудовлетворяващ резултат спрямо представянето на индустрията през юли, когато имаше увеличение с 4.8%. Това също така е и най-слабият резултат за последните 17 години.

Промишленото производство е важен елемент, защото измерва производителността в ключови сектори като добивната индустрия и комуналните услуги. Данните също така са по-лоши от очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters. Тяхната осреднена прогноза беше за растеж от 5.2% на годишна база.
Незадоволителни са и публикуваните данни от Националното статистическо бюро на Китай за продажбите на дребно. Ръстът при тях се е забавил до 7.5% през август, след като през юли беше 7.6%.

Втората най-голяма икономика изпитва огромни трудности заради търговската война със САЩ, макар че се наблюдава леко подобрение в отношенията между Вашингтон и Пекин. Китай обяви миналата седмица, че ще освободи американската соя и свинско от мита. Това според анализатори е поредната стъпка, която страната предприема, за да „стопли“ отношенията със Съединените щати.

Данните за Китай през август отразяват „увеличения риск от икономически спад“, коментира Кен Чеунг, главен валутен стратег в Mizuho Bank, Хонг Конг. „На този фон има смисъл Китай да смекчи позициите си по отношение на търговските преговори и да внесе предложения в тази насока през следващите седмици“, добавя той.

Слабите показатели подхранват спекулациите за това как ще реагира китайската централна банка на забавянето, казва Чеунг.

През последните седмици Народната китайска банка предприе серия от мерки, за да ускори растежа икономиката. По-рано този месец тя намали размера на паричните средства, които търговките банки трябва да поддържат като резерв. Намалението на коефициента на задължителните резерви се случва за първи път от осем месеца.

Краят на август Централната банка стартира нов лихвен процент за заеми, който се определя всеки месец. Реформата цели да подкрепи растежа и заетостта.

Чеунг споделя, че китайските политици вероятно ще фиксират този процент на по-ниско ниво.

Също така, през последните седмици Китай позволи на юана да се обезцени до най-ниските си стойности за повече от десетилетие. „Но отслабналата валута не може напълно да компенсира проблемите с митата и забавеното глобално търсене“, сподели Мартин Линг Расмусен, икономист от Capital Economics в Китай. Според проучване на икономическия институт Китай вероятно ще продължи с мерките за облекчаване на паричната политика през следващите месеци.

Томи Ву, старши икономист в Oxford Economics, допълни, че е необходимо страната да вземе мерки за стабилизирането на растежа. Неговите твърди прогнози са за ръст от 6.1% тази година и 5.7% през 2020 г.

Народната китайска банка би могла да помисли за намаляване на средносрочната лихва по кредитите, която е ключова, споделя Тинг Лу, главен китайски икономист за японската инвестиционна компания Nomura. Той също така очаква по-късно тази година правителството да облекчи ограниченията за имотния сектор, за да стимулира покупките.

Официални китайски представители вече обявиха, че държавата разполага с достатъчно инструменти за подпомагане на икономиката.

„Китайската икономика е изправена пред осезаем спад заради забавения растеж на глобално ниво и протекционизма“, заяви китайският премиер Ли Къцян в интервю за руска медия, според препис, публикуван в понеделник от китайското правителство. „Но икономиката също има голяма устойчивост, потенциал и достатъчно пространство за маневриране“, добавя той.
Коментари: 0