5 забележителности, които да видите в Санкт Петербург

Когато видите северната руска столица, нейните цветове, невероятни светлини и история ще ви преследват дълго

5 забележителности, които да видите в Санкт Петербург
12921 ~ 2 мин. четене

Санкт Петербург е град с много лица и има нещо в него, което влиза под кожата. Въпреки че повечето хора предпочитат да посетят Москва, както казва Фредрик Бегбеде в „Идеалът“ „всеки, който е видял Петербург постоянно повтаря думата „фантастика“. Когато видите северната руска столица, нейните цветове, невероятни светлини и история ще ви преследват дълго. Основателят на Петербург Петър Велики и неговите наследници създават града като несравнима съкровищница на изкуство и култура.

Град на царе

Основателят на Петербург Петър Велики и неговите наследници създават града като несравнима съкровищница на изкуство и култура.

Можете да прекарате дни в Ермитажа, виждайки всичко от египетски мумии до картини на Пикасо. Любопитното за музея са неговите най-стари „служители“ котките. Смята се, че в Ермитажа живеят над 200 котки.

По време на обсадата на Ленинград (1941 г.) голяма напаст са хилядите плъхове в града. За да се справи в проблема Йосиф Сталин поръчва от Европа над 6000 котки, които да се справят с проблема. Оттогава котката е нещо като свещено животно в Санкт Петербург. Там не може да видите котки по улиците, защото гражданите ги прибират в домовете си, тъй като ги смятат за спасители от ужаса на плъховете по време на обсадата.

Друга забележителност, която не трябва да пропускате е Екатерининският дворец в Царское село, град, който днес носи името Пушкин. Строежът на предназначения за съпругата на Петър I, Екатерина I, дворец е започнат още в 1717 г.

Днес той поразява със своя бароков стил и живопис.

Само за украсата на вътрешните и външните декоративни елементи са разходвани 100 кг чисто злато, а останалото трябва да видите сами.

Непременно трябва да посетите и руския "Версай" – "Петерхоф" – дворцовият-парков ансамбъл, който се намира на 29 км от града.

Концепцията и планирането на дворците и парковете са дело на самия император Петър I. През 1918 г. дворците са превърнати в музеи, а по време на Втората Световна война "Петерхоф" е окупиран от германските войски.

Преди нахлуването им са евакуирани над 8 хиляди предмети и около 50 статуи. Петерхоф обаче е бил практически напълно разрушен от войските.

След войната започва възстановяването му, което продължава и до днес.

Венеция на Севера

Независимо дали сте обикаляли елегантните канали, пресичайки един от 342-та моста в града, или просто сте гледали как се отварят над могъщата река Нева през нощта, за да позволят на корабите да преминат, никога не сте далеч от водата в Санкт Петербург.

По тази причина той е спечелил сравнението с Венеция. И все пак приликите им не спират до там – в историческия център и на двата града между каналите се разкриват площади, украсени с барокови и неокласически дворци.

Може да се насладите на красотата на града, пътувайки до "Петерхоф" на ракета Метеор или като се повозите на корабче по градските канали - романтиката е гарантирана.

Бели нощи

Макар и да не са постоянна забележителност в Петербург Белите нощи на града са легендарни: тези дълги летни вечери, когато северното слънце едва се потапя под хоризонта. Веселбите започват през май, когато пролетта най-накрая идва в града и парковете са пълни с цъфтящи дървета. Пикът на уникалното явление започва в средата на юни и продължава месец. Когато небето не се стъмва, целият град празнува краткото, но славно лято. Но не се притеснявайте - дори когато небето е сиво, а земята е покрита със сняг, богата култура на Санкт Петербург все още заслепява и пленява.

Подкрепи Economic.bg